Ιστορικό Γεγονός του Μήνα

  • Home
  • /
  • Ιστορικό Γεγονός του Μήνα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω σήμερα τη δημιουργία της ενότητας «Ιστορικό Γεγονός του Μήνα» στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Μέσα από την ενότητα αυτή θα ξεδιπλώνεται κάθε μήνα το χρονικό μίας σπουδαίας πολεμικής επιχείρησης του Ελληνικού Στρατού, από τις αμέτρητες που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξη του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει κείμενα που διακρίνονται για την επιστημονική τους τεκμηρίωση, αφού είναι βασισμένα σε πρωτογενείς ιστορικές πηγές και κυρίως στα πολεμικά αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, και τα οποία θα πλαισιώνονται από ιστορικής αξίας εποπτικό υλικό.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η περαιτέρω προβολή της Στρατιωτικής Ιστορίας μας και η αναγνώριση της αξίας αυτού του επιστημονικού πεδίου. Συναφώς, επιδιώκεται να αναδειχθούν όλα εκείνα τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη γνώση και τη συστηματική μελέτη της Στρατιωτικής Ιστορίας για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς. Αναμφίβολα, η μεθοδική διερεύνηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ρίχνει φως σε επιμέρους πτυχές των πολέμων όπως τα αίτια, οι αφορμές, το υπόβαθρο και οι επιπτώσεις αυτών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Κυρίως, όμως, καθιστά δυνατή την ανίχνευση παραμέτρων που σχετίζονται με τη στρατηγική, την επιχειρησιακή τέχνη, την τακτική, το δόγμα, την άσκηση διοίκησης, την οργάνωση και την αμυντική τεχνολογία. Υπό το πρίσμα αυτό η Στρατιωτική Ιστορία καθίσταται γόνιμος συντελεστής της άριστης κατάρτισης των στελεχών του Στρατού Ξηράς και αστείρευτη πηγή μόρφωσης και εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων για την αξιολόγηση σύγχρονων αμυντικών θεμάτων.

Επιπρόσθετα, η Στρατιωτική Ιστορία δύναται να λειτουργήσει ως πρότυπο και μέσο για την ανάδειξη νέων μεγάλων ηγετών, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατιωτικής προσωπικότητας, με αυξημένη οξύνοια, ορθή κρίση στη λήψη αποφάσεων και επίγνωση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει.

Τέλος, η μεγιστοποίηση της ωφέλειας που απορρέει από τη γνώση των πολεμικών εμπειριών της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας επιτυγχάνεται με τη συναίσθηση των αξιών που διαχρονικά χαρακτηρίζουν τον Ελληνικό Στρατό. 

Μελετώντας την καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και ποιο είναι το χρέος μας. Η Ιστορία καθορίζει και την πορεία μας προς το μέλλον. Σε κρίσιμες στιγμές μας οπλίζει με θάρρος και αποφασιστικότητα, προσφέροντάς μας άπειρα παραδείγματα δόξας και μεγαλείου. Η Ιστορία, με τη δύναμη της αφήγησής της, μας υποδεικνύει σε κάθε δύσκολη στιγμή το καθήκον που πρέπει κι εμείς να επιτελέσουμε εάν και όποτε αυτό χρειαστεί.

Αντιστράτηγος       
Χαράλαμπος Λαλούσης

Η Μάχη της Κρήτης(20 Μαΐου – 01 Ιουνίου 1941)

Η Μάχη Κιλκίς-Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913)

Η Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.)

Η μάχη του Ρίμινι (14-21 Σεπτεμβρίου 1944)

Μάχη Πίνδου – Ελαίας – Καλαμά (28 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 1940)

Η μεταφορά, ανάπτυξη και η πρώτη αποστολή του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας στην Κορέα - Κάλυψη συμπτύξεως του 7ου Συντάγματος Ιππικού των ΗΠΑ από την αμυντική τοποθεσία του Κούμκιο Ρί (15 Νοεμβρίου 1950 – 5 Ιανουαρίου 1951)

Ευζωνικά Τμήματα (1821-1913) και οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης Τακτικού Στρατού στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821

Η Μάχη στο Μπιζάνι και η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων
(19-20 Φεβρουαρίου 1913)

Η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών και η Μάχη στο Ύψωμα 731
(09-15 Μαρτίου 1941)

Η Μάχη των Οχυρών
(06-09 Απριλίου 1941)

Η Μάχη της Κρήτης

Η Μάχη στο Ύψωμα Χάρρυ, Κορέα (17 – 18 Ιουν 1953)

Η Δράση του Ιερού Λόχου

Η μάχη της Δοϊράνης και η διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου. Η αρχή του τέλους του Μεγάλου Πολέμου (Σεπτέμβριος 1918)

Η αντεπίθεση της Μεραρχίας Ιππικού (7 – 17 Νοεμβρίου 1940)

Η Μάχη της Χειμάρρας (20-22 Δεκεμβρίου 1940)

Το Εκστρατευτικό Σώμα στην Κρήτη κατά την επανάσταση του 1897

Εαρινή Επίθεση Ιταλών - Επική Αντίσταση του Ελληνικού Στρατού

Η Μάχη των Οχυρών

Η Μάχη των Οχυρών
(06-09 Απριλίου 1941)