Search form

ΘΕΣΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


1. Γεωγραφικά στοιχεία

Ο Όλυμπος, βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της Θεσσαλίας στα σύνορα των νομών Λάρισας και Πιερίας. Έχει 36 κορυφές πάνω από 2000μ., μερικές από τις οποίες είναι: το Στεφάνι 2.909 μ., η Σκάλα 2.866μ, το Σκολειό 2.911 μ. και ο Αγ. Αντώνιος 2.815 μ. με ψηλότερη την κορυφή του Μύτικα 2.917 μ. Το όρος Όλυμπος αποτελείται από έναν κυκλικό ορεινό όγκο με έκταση 500 Km2. Περίπου, με μέση διάμετρο 25 χλμ. και περίμετρο 80 χλμ. Από τη χαράδρα Μαυρόλογγος που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά, πηγάζει ο ποταμός Ενιπέας που εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο. Στο Στρδο του ΚΕΟΑΧ φθάνουμε οδικώς από τη Λάρισα ή την Κατερίνη μέσω Χ1 Ολυμπιάδας και Χ1 Σπαρμού.

2. Θέση Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ)

Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.

3. Ιστορικά Στοιχεία

Το ΚΕΟΑΧ λειτουργούσε από το χειμώνα του 1950 - 1951 στο Σέλι του Βερμίου μέχρι και το 1960 με τον τίτλο Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). Το 1960 εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο το οποίο ονομάστηκε Στρδο «Τχη(ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη». Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του (1940 - 1941), έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 15 Απριλίου 1941, ως Δκτης Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη Γερμανική προέλαση και χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή.

4. Εκπαίδευση

Στο ΚΕΟΑΧ γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις με στελέχη ξένων κρατών.

Τα σχολεία τα οποία διεξάγονται στο ΚΕΟΑΧ είναι :

(1) Σχολείο Επιβιώσεως σε Ορεινές – Χιονοσκεπείς Περιοχές (ΣΕΟΧΠ).

(2) Εκπαίδευση Στρατιωτικών Σχολών (ΣΣΕ –ΣΜΥ).

(3) Εκπαίδευση Μονάδων.