Search form

1η  ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ  

ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ - ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ

1.   Συγκρότηση Δυνάμεων Καταδρομών

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Αύγουστο του 1945, επικείμενης της διάλυσης του Ιερού Λόχου, υποβλήθηκε αρμοδίως στο ΓΕΣ πρόταση διατηρήσεως ενός πυρήνα, που θα μπορούσε να αποτελέσει αργότερα μια «Δύναμη Καταδρομών», η οποία, παρότι έγινε δεκτή ευμενώς, δεν ευοδώθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 1946 η Ανωτάτη Ηγεσία αποδέχθηκε τη νέα πρόταση του Σχου Ανδρέα Καλλίνσκη και ενέκρινε τη συγκρότηση των πρώτων 40 ανεξάρτητους Λόχους Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ).

Τον Μάρτιο του 1947 συγκροτούνται 20 νέοι ΛΟΚ (41-60).

Περισσότερα σε μορφή PDF

Alt

2.   Μοίρες Καταδρομών

α.  Οι Μονάδες Καταδρομών της Ταξιαρχίας εφαρμόζουν πρόγραμμα Επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως με βάση τις Γενικές Οδηγίες Εκπαιδεύσεως/ΓΕΣ και τις Ειδικές Οδηγίες Εκπαιδεύσεως/ΔΕΔ/ΓΕΣ. Η εκπαίδευση είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις επιχειρησιακές αποστολές των μονάδων. Για τα στελέχη και τους οπλίτες της Ταξιαρχίας, κριτήριο εκπαιδεύσεως αλλά και γενικής στρατιωτικής αγωγής, αποτελεί η δυνατότητα εκτελέσεως με οποιεσδήποτε συνθήκες καιρού και εδάφους αποστολών :

(1) Υποστηρίξεως τακτικών επιχειρήσεων

(2) Ειδικών Επιχειρήσεων  

(3) Ανορθόδοξου Πολέμου  

β.   Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα παρακάτω αντικείμενα :

(1) Τη νυχτερινή εκπαίδευση στην εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων και επιθέσεως κατά  τη νύκτα.

(2) Τον άριστο χειρισμό των όπλων της ειδικότητος και τον αποτελεσματικό χειρισμό από όλο το προσωπικό όλων των όπλων της μονάδος.  

(3) Την εκτέλεση ασκήσεων με την χρησιμοποίηση πραγματικών πυρών, με την συνεργασία τεθωρακισμένων, την υποστήριξη Πυροβολικού και Πολεμικής Αεροπορίας.

(4) Την εκτέλεση διεισδύσεων από ξηρά, θάλασσα και αέρα και δια μέσου υδάτινων κωλυμάτων, για προσβολή εχθρικού στόχου και επιστροφή στις φίλιες γραμμές ή παραμονή και δράση στα μετόπισθεν του εχθρού, για όσο χρόνο απαιτηθεί.

(5) Την τακτική και τεχνική των χερσαίων - αεροκίνητων και αμφιβίων καταδρομικών επιχειρήσεων.

(6) Την εξειδίκευση στις καταστροφές, δολιοφθορές και στο Ναρκοπόλεμο.

γ.  Η εκπαίδευση είναι διάρκειας ενός (1) πλήρους ημερολογιακού έτους σε δύο εξάμηνα, με έναρξη την 1η Ιανουαρίου και 1η Ιουλίου για το Α΄και Β΄εξάμηνο αντίστοιχα.


3.    Μοίρες Αλεξιπτωτιστών

Οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεως και μαχητικής ικανότητας, το οποίο προέρχεται από τον υψηλό δείκτη πειθαρχίας, αποφασιστικότητας και αυτοπεποιθήσεως, τόσο των Στελεχών όσο και των Οπλιτών τους , το οποίο από ιδρύσεως της παραμένει αμείωτο, επιλέχθηκαν πολλές φορές από την Στρατιωτική Ηγεσία , για να συμμετάσχουν τόσο σε Εθνικές όσο και σε Συμμαχικές Ασκήσεις και σε ασκήσεις συνεργασίας και συνεκπαιδεύσεως με τμήματα Ειδικών Δυνάμεων άλλων χωρών, αποσπώντας πάντα τα ευμενή σχόλια αυτής, καθώς και των λοιπών συμμετεχόντων.

Κυριότερα αντικείμενα εκπαιδεύσεως αποτελούν: η εκπαίδευση στις ειδικότητες χειρισμού οπλομηχανημάτων και υλικών των Ειδικών Δυνάμεων, η προκεχωρημένη εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή, οι πορείες, οι βολές, η εκπαίδευση στον Ορεινό Αγώνα και στον Ανορθόδοξο Πόλεμο, η θαλασσία και χειμερινή εκπαίδευση, η συνεργασία με άλλα Όπλα του Στρατού Ξηράς, καθώς και με Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την διεξαγωγή ασκήσεων μικρών και μεγάλων κλιμακίων.

Οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών διεξάγουν ετήσιο κύκλο εκπαιδεύσεως με σκληρές και ρεαλιστικές συνθήκες, γι’ αυτό δίκαια διακρίνονται τόσο από την εκπαίδευση όσο και από την αυστηρή επιλογή οπλιτών και στελεχών, και την μεγάλη παράδοση των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκτίμηση, η αγάπη, ο θαυμασμός και ο σεβασμός είναι αισθήματα που πλημμυρίζουν τις καρδιές των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται, και αποτελούν αδιάσπαστο κομμάτι τους και σοβαρός λόγος υπερηφάνειας τους.