Αεροπορικές Μονάδες 1ης ΤΑΞΑΣ
Οι πτητικές μονάδες της Αεροπορίας Στρατού (ΜΑΣ) έχουν ως κύρια αποστολή την εκτέλεση αποστολών ΑΣ είτε αυτόνομα, είτε στο πλαίσιο του ελιγμού του προϊστάμενου Διοικητή, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις συνεργασίας με τις ειδικές δυνάμεις του ΣΞ ,του ΠΝ και της ΠΑ.
Κατά την ειρηνική περίοδο, συμμετέχουν στο σύνολο σχεδόν των ασκήσεων των Σχηματισμών του ΣΞ καθώς επίσης και σε πλήθος διακλαδικών και διασυμμαχικών ασκήσεων, οι οποίες προβάλουν τις δυνατότητες της ΑΣ και συμβάλουν στην επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας του Στρατού μας. Παράλληλα, επιτελούν πληθώρα δράσεων κοινωνικής ωφέλειας (αεροπυροσβέσεις, αεροδιακομιδές κλπ) στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του ΣΞ Μονάδες Υποστήριξης 1ης ΤΑΞΑΣ
Οι Μονάδες υποστήριξης της 1ης ΤΑΞΑΣ έχουν ως κύρια αποστολή, την παροχή πλήρους υποστήριξης διοικητικής μέριμνας (ΔΜ) στις Μονάδες της Ταξιαρχίας καθώς και την επικοινωνιακή υποστήριξη της Ταξιαρχίας με τις Μονάδες της και με τους προϊστάμενους Σχηματισμούς.
1. ΕΜΒΛΗΜΑ
Το έμβλημα του Συγκροτήματος, απεικονίζει την Ελληνική Σημαία και το αθάνατο φτερωτό άλογο Πήγασος, που είναι σε ετοιμότητα, όπως και τα ιπτάμενα μέσα του Συγκροτήματος, να αντιμετωπίσει κάθε απειλή.
2. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στις 16 Σεπ 2005 ιδρύεται στο Α/Δ Μεγάρων το 2ο ΣΥΑΣ, ως οργανικό Συγκρότημα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ). Στο Συγκρότημα υπάγονται οι Μονάδες της ΑΣ που εδρεύουν στο Α/Δ Μεγάρων, ήτοι \ τα 2ο ΤΕΕΠ, 2ο – 4ο ΤΕΑΣ, το 2ο ΤΥΑΔ και ο παράλληλα συγκροτηθείς Λ. Δκσεως του Συγκροτήματος. Το 2012 το 2ο ΤΕΕΠ μετασταθμεύει στο Α/Δ Στεφανοβικείου, υπαγόμενο απ’ ευθείας στην 1η ΤΑΞΑΣ.
3. ΑΠΟΣΤΟΛΗ
H αποστολή του 2ου ΣΥΑΣ είναι ενάσκηση της διοίκησης και του ελέγχου των Μονάδων του για τη λειτουργεία του Α/Δ Μεγάρων, την εκπαίδευση, τη συντήρηση και τον εφοδιασμό τους για την υποστήριξη του εν ειρήνη έργου τους αλλά και της επιχειρησιακής τους σχεδίασης.
Στην πολεμική περίοδο σχεδιάζει, συντονίζει και εκτελεί επιχειρήσεις για την υποστήριξη της επιχειρησιακής σχεδίασης.
4. ΕΔΡΑ
Η έδρα του Συγκροτήματος βρίσκεται στο Στρδο «ΛΓΟΥ (ΠΒ) ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΣΠ.» στην Πάχη Μεγάρων.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
Μυθικό άλογο ΠΗΓΑΣΟΣ με τον Βελερεφόντη, σε συσχετισμό με το σημερινό ιπτάμενο μαχητή χειριστή του ελικοπτέρου A.H. – 64, με φόντο τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας. Ο Πήγασος ήταν φτερωτό άλογο της μυθολογίας και γιος του Ποσειδώνα και της Μέδουσας. Τον Πήγασο τον δάμασε ο Βελερεφόντης, με τον οποίο έκανε αρκετά κατορθώματα μεταξύ των οποίων και η εξόντωση της Χίμαιρας.
ΕΔΡΑ : Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
Hμερομηνία Συγκροτήσεως: 15 Οκτωβρίου 1994
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
Το έμβλημα της Μονάδας περιλαμβάνει τη Γλαύκη και το ΕΕ/Π AH-64DHA σε νυχτερινό φόντο. Η Γλαύκη, σύμβολο της σοφίας, είναι αρπακτικό πτηνό το οποίο φημίζεται για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στο κυνήγι κατά τη νύχτα, λόγω της οξύτατης όρασης που διαθέτει, γεγονός που προσομοιάζει των δυνατοτήτων των ΕΕ/Π AH-64DHA, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύουν με ακρίβεια, ημέρα και νύχτα, μεγάλο όγκο πυρός, χάρη στα προηγμένα συστήματα ναυτιλίας, εντοπισμού και εμπλοκής στόχων, που διαθέτουν.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Οι πρώτοι πυρήνες μετατέθηκαν στη Μονάδα αρχές Αυγούστου 2006, ενώ η επίσημη συγκρότησή της ως οργανική μονάδα του 2ου ΣΥΑΣ, πραγματοποιήθηκε στο Α/Δ Μεγάρων στις 18 Αυγούστου 2006 βάσει αντίστοιχης διαταγής του ΓΕΣ/ΔΟΡ.
- Την 22 Αυγ 2006 ξεκίνησε η πτητική εκπαίδευση των χειριστών στο ΑΗ-64D, στο Fort Rucker των ΗΠΑ με τους πρώτους να επιστρέφουν την 27 Φεβ 2007 και τους τελευταίους να περατώνουν το αντίστοιχο σχολείο την 23 Ιουλ 2007.
- Τα ΕΕ/Π ΑΗ-64DHA αφίχθησαν στη Μονάδα εντός του διαστήματος 28 Φεβ 2007 έως 27 Απρ 2007. Το πρώτο ΕΕ/Π ΑΗ-64DHA παρελήφθη στις 20 Αυγ 2009, το τελευταίο το Νοέμβριο 2009, ενώ την 27 Αυγ 2009 πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πτήση ΕΕ/Π ΑΗ-64DHA με αμιγώς ελληνικό πλήρωμα.
- Η τελετή ένταξης των νέων ΕΕ/Π πραγματοποιήθηκε τον Φεβ 2010, ενώ μετά την επιτυχή επιχειρησιακή αξιολόγηση τον Ιουν 2012, η Μονάδα μετεγκαταστάθηκε στο Α/Δ Στεφανοβικείου, αποτελώντας πλέον οργανική μονάδα της 1ης ΤΑΞΑΣ.
ΑΡΑΣΤΑΣΗ:
O γρύπας που φέρει ξίφος, με φόντο λευκό σταυρό. Ο γρύπας είναι φανταστικό ζώο με κεφάλι και φτερούγες αετού και σώμα λιονταριού. Πρωτοεμφανίστηκε σε μνημεία της Κρήτης στη μεσομινωική εποχή, στις Μυκήνες και πολύ αργότερα στη βυζαντινή τέχνη. Στην Ελλάδα ήταν το ιερό ζώο του Απόλλωνα, του Θεού του Ήλιου και μάλιστα απεικονιζόταν και στο κράνος της Αθηνάς. Θεωρούνταν φοβερά επικίνδυνα θηρία που υπηρετούσαν ως φύλακες θεών, εδαφών και περιουσιών. Συμβολίζει την γενναιότητα και τον δυναμισμό στο έδαφος (λιοντάρι), την κυριαρχία στον αέρα (αετός) και με το ξίφος καταδεικνύεται η αποφασιστικότητα, με την οποία είναι οπλισμένη η Μονάδα για την εκτέλεση της αποστολής της. Στο φόντο υπάρχουν τα χρώματα του Ελληνισμού και το σύμβολο της θρησκείας μας, ο σταυρός , για τα οποία η Ελληνική ψυχή μεγαλούργησε όταν απαιτήθηκε..
ΕΔΡΑ: Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
Hμερομηνία Συγκροτήσεως: 15 Σεπτεμβρίου 1971
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
Πτήση ενός σχηματισμού 2 ελικοπτέρων UH-1H με φόντο όλη την Ελλάδα. Το υπόψη έμβλημα της Μονάδας συμβολίζει το εύρος και την εμβέλεια των αποστολών που αναλαμβάνει το 2ο ΤΕΑΣ, καθόσον ενεργεί σε όλη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και την ταχύτητα με την οποία δύναται να επέμβει οπουδήποτε απαιτηθεί. Επίσης τη δυνατότητα της Μονάδας να υποστηρίζει παντού τις επιχειρήσεις των Μονάδων του Ελληνικού Στρατού και την παροχή κοινωφελούς έργου.
ΕΔΡΑ: Μέγαρα Αττικής
Hμερομηνία Συγκροτήσεως: 3 Σεπτεμβρίου 1977
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
2 τύποι από τα ελικόπτερα που διαθέτει η Μονάδα με φόντο τη Μακεδονία μέσα στην Ελληνική Σημαία. Το 3ο ΤΕΑΣ, με έδρα του την Αλεξάνδρεια, το κέντρο της Μακεδονίας, επεμβαίνει άμεσα σε οποιαδήποτε περιοχή αυτού του προωθημένου τμήματος του ελλαδικού χώρου, του «Προμαχώνος της Ελλάδος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός Πολύβιος (205-122 π.Χ) παραθέτοντας τον λόγο του Λυκίσκου προς τους Λακεδαιμόνιους «Ποια και πόσο μεγάλη τιμή πρέπει να λάβουν οι Μακεδόνες που το περισσότερο διάστημα δεν παύουν να αγωνίζονται εναντίον των βαρβάρων για την ασφάλεια των Ελλήνων, γιατί ποιος αγνοεί ότι οι Έλληνες πάντοτε θα κινδύνευαν τα μέγιστα εάν δεν είχαν προπύργιο τους Μακεδόνες;»
ΕΔΡΑ: Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Hμερομηνία Συγκροτήσεως: 1 Απριλίου 1982
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
Το έμβλημα της Μονάδας απεικονίζει τον Κένταυρο και την Ελλάδα που είναι αποτυπωμένη πάνω στο γαλανό χρώμα του ουρανού και από πάνω απεικονίζεται ο σύγχρονος Κένταυρος, το ελικόπτερο CH-47D (Chinook). Σύμφωνα με την μυθολογία οι Κένταυροι ήταν δυνατά, άγρια και ορμητικά όντα που κατοικούσαν στη περιοχή της Θεσσαλίας. Απεικονίζοναι από τη μέση και πάνω ως άνθρωποι και από τη μέση και κάτω ως άλογα, συμβολίζοντας τη θύελλα και την καταιγίδα που προκαλούσε το πέρασμα τους λόγω των υπερφυσικών δυνάμεων τους.
ΕΔΡΑ: Mέγαρα Αττικής
Hμερομηνία Συγκροτήσεως: 2 Ιανουαρίου 1998
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
Η Χίμαιρα που απεικονίζεται στο έμβλημα της μονάδας αναφέρεται ως ένα φοβερό τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και ουρά του κατέληγε σε φίδι. Σύμφωνα με άλλες περιγραφές, είχε περισσότερα από ένα κεφάλια, συνηθέστερα τρικέφαλος (κεφαλή λέοντα, κατσίκας και δράκοντα).
Kατά τον Ησίοδο η Χίμαιρα ήταν κόρη του Τυφώνα και της Εχίδνας Η Χίμαιρα ενώθηκε με τον Όρθο και απόγονοί τους ήταν το Λιοντάρι της Νεμέας και η Σφίγγα. Το τέρας αυτό φέρονταν να το εξέτρεφε ο βασιλιάς της Καριάς Αμισόδωρος. Τελικά φονεύτηκε από τον Βελλερεφόντη, που ίππευε ένα ιπτάμενο άλογο, τον Πήγασο, στη Καρία, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς.
Για κατοικία του ζώου αυτού αναφέρονται πολλές περιοχές όπως η Φρυγία, οι Ινδίες, ακόμη και η Λιβύη. Επισημότερες όμως φέρονται η αρχαία Κόρινθος και η Σικυώνα που παράσταση αυτής έφεραν τα νομίσματά τους αλλά και οι ασπίδες των οπλιτών τους. Παρόμοιες απεικονίσεις σε ασπίδες έφεραν και οι οπλίτες της Κυζίκου και της Ζελείας. Οι μύθοι της Χίμαιρας βρίσκονται, στην Αινειάδα του Βιργίλιου, στην Ιλιάδα (Ζ’ 179-182), του Ομήρου, στη Θεογονία του Ησιόδου.
Ο όρος «Χίμαιρα» χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει όντα ή αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από το συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων όπως και το ΤΥΑΔ το οποίο δημιουργήθηκε από τη συνύπαρξη διαφορετικών στοιχείων όπλων και σωμάτων του Στρατού με κοινό όμως στόχο τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στις 2 Ιανουαρίου 1998 συγκροτήθηκε με διαταγή του ΓΕΣ /ΔΟΡ το ΤΥΠ/1ης ΤΑΞΑΣ, υπαγόμενο και διοικητικά στην 1η ΤΑΞΑΣ. Στις 31 Ιανουαρίου 2002 μετονομάσθηκε σε 1ο ΤΥΠ και στις 1 Αύγουστου 2006, συγκροτήθηκε το 1ο ΤΥΑΔ ενώ διαλύθηκε το 1ο ΤΥΠ. Η έδρα του Τάγματος βρίσκεται στο Α/Δ Στεφανοβικείου, στο στρατόπεδο «Υπλγού (ΠΒ) Περισάκη Γ.», το οποίο απέχει 2χλμ από το χωρίο του Στεφανοβικείου.
Το 1ο ΤΥΑΔ αποτελεί διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη Μονάδα Διοικητικής Μέριμνας της Αεροπορίας Στρατού. Υπάγεται οργανικά στην 1η ΤΑΞΑΣ με συγκρότηση όπως παρακάτω:
- Διοικητής
- Υποδιοικητής
- Επιτελείο (1ο – 2ο – 3ο- 4ο Γρ -ΤΥΑ)
- Λόχος Διοικήσεως (ΛΔ)
- Λόχος Υποστηρίξεως Αεροδρομίου (ΛΥΑΔ)
- Μικτός Λόχος Διοικητικής Μέριμνας (ΜΛΔΜ)
- Λόχος Προστασίας (Στον Πόλεμο)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
Το έμβλημα της Μονάδας, αναπαριστά τον μυθικό Τιτάνα Άτλαντα να σηκώνει το τεράστιο βάρος του ουράνιου θόλου, στον οποίο ίπταται ο φτερωτός Πήγασος του 2ου ΣΥΑΣ, με αποτυπωμένα πάνω του τα χαρακτηριστικά της κόπωσης από την προσπάθεια όπου καταβάλλει.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
Το έμβλημα της Μονάδας είναι το έμβλημα του Όπλου των Διαβιβάσεων.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Λόχος συγκροτήθηκε 1997 με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η έναρξη της λειτουργίας του έγινε την 02 Ιαν 98 με την τοποθέτηση του Δκτή και των πρώτων στελεχών.
Ο 17 ΛΔΒ εδρεύει στο Α/Δ Στεφανοβίκειο του Ν. Μαγνησίας (Στρδο «Υπλγού (ΠΒ) Περισσάκη Γ.»), ενώ έχει την ΙΙ/17 ΛΔΒ στο Α/Δ Μεγάρων για την επικοινωνιακή υποστήριξη του 2ου ΣΥΑΣ και την ΙΙΙ/17 ΛΔΒ στο Α/Δ Αλεξάνδρειας για την επικοινωνιακή υποστήριξη του 3ου ΤΕΑΣ.