Search form

Παράσημα των Ταγμάτων Αριστείας

1. Τα Παράσημα των Ταγμάτων Αριστείας απονέμονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο γίνεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών.

2. Τάγματα Αριστείας είναι τα απαρτιζόμενα από πρόσωπα που τιμήθηκαν από τη πολιτεία για αρετή που έχουν επιδείξει και δικαιούνται να φέρουν τα διακριτικά του Τάγματος και του βαθμού των διάσημα.

3. Αρχηγέτης όλων των Ταγμάτων είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον οποίο ανήκει η εξουσία ένταξης σ’ αυτά και απονομής των οικείων διασήμων με Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού των Εξωτερικών.

4. Η ένταξη σε Τάγμα Αριστείας και η απονομή των οικείων διασήμων αποτελούν αναγνώριση και επιβράβευση εξαίρετων προς τη πατρίδα Υπηρεσιών ή εξόχου επίδοσης σε οποιονδήποτε τομέα της δημοσίας ζωής, τις επιστήμες, τα γράμματα, τις τέχνες, τη γεωργία, τη βιομηχανία, το εμπόριο τη ναυτιλία ή ιδιάζουσα δραστηριότητα ευποιΐας.

5. Αλλοδαποί είναι δυνατόν να τιμηθούν με την ένταξή τους σε Τάγμα Αριστείας και απονομής των οικείων διασήμων, για την έξοχη προσωπική αξία των ή τη διακεκριμένη θέση των και τον εκδηλωθέντα φιλελληνισμό των.

6. Για κάθε νεώτερη απονομή παρασήμου απαιτείται η παρέλευση τριετίας από την προηγούμενη απονομή παρασήμου κατώτερης τάξης.

7. ΄Όσοι έχουν τιμηθεί και όσοι στο μέλλον θα τιμηθούν με την ένταξή των στο Τάγμα Αριστείας δικαιούνται να φέρουν όσο ζουν τα απονεμηθέντα σ’ αυτούς διάσημα του οικείου Τάγματος. Εκπίπτουν από το δικαίωμα αυτό και διαγράφονται από το μητρώο του Τάγματος μόνο στις από το ποινικό κώδικα ή άλλους νόμους προβλεπόμενες περιπτώσεις, ή μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του Υπουργείου Εξωτερικών εξ αιτίας συμπεριφοράς αυτών, τόσο μειωτικής της υπόληψης των , ώστε η διατήρηση της τιμής που τους έγινε και η ανάρτηση των απονεμηθέντων διασήμων να προκαλεί κοινή δυσφορία και να θίγει το γόητρο του Τάγματος. Στη περίπτωση εκπτώσεως των σύμφωνα με τα παραπάνω υποχρεώνονται αυτοί να επιστρέψουν τα διάσημα. Σε περίπτωση αρνήσεως τους αφαιρούνται υποχρεωτικά.

8. Σήμερα τα ισχύοντα Τάγματα Αριστείας είναι αυτά του "Σωτήρος" της "Τιμής", του "Φοίνικα" και της "Ευποιίας" με κοινές πέντε τάξεις (βαθμούς) του Μεγαλόσταυρου, του Ανώτερου Ταξιάρχη, του Ταξιάρχη, του Ιππότη του Χρυσού Σταυρού και του Ιππότη του Αργυρού Σταυρού.

9. Σε κάθε Τάγμα Αριστείας καθοριζόταν ο ανώτατος αριθμός των εντασσομένων στο Τάγμα κατά τάξη αυτού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τα Τάγματα του Γεωργίου Α' και Φοίνικος, μετά από διαδοχικές αυξήσεις στον αριθμό, ο ανώτατος αριθμός Ελλήνων Πολιτών, οι οποίοι μπορούσαν να καταταχθούν στις διάφορες τάξεις καθορίστηκε μετά από διαδοχικές αυξήσεις σε 600 για τους Ιππότες του Χρυσού Σταυρού, 200 για τους Ταξιάρχες, 60 για τους Ανώτερους Ταξιάρχες και 20 για τους Μεγαλόσταυρους, εξαιρουμένων των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

10. Τα διάσημα των Ταγμάτων Αριστείας έχουν κατά καιρούς αλλάξει τύπους λόγω της αλλαγής και των διάφορων πολιτειακών δεδομένων( υπάρχοντα βασιλικά στέμματα άλλαξαν με το έμβλημα της Δημοκρατίας όπως επίσης και σχετικές εκφράσεις επί των διασήμων ή διπλωμάτων).
 

Δείτε τα Παράσημα των Ταγμάτων Αριστείας:

Τάγμα Αριστείας του Σωτήρος

Τάγμα Αριστείας της Τιμής

Τάγμα Αριστείας του Φοίνικα

Τάγμα Αριστείας της Ευποιίας