ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
1. Το πρώτο Τάγμα Αριστείας ιδρύθηκε επίσημα το 1833 με το όνομα “Τάγμα Αριστείας του Σωτήρος”, κατά τα τότε ισχύοντα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Στη συνέχεια το έτος 1915 ιδρύθηκε το “Τάγμα Αριστείας του Γεωργίου Α’ “, σε ανάμνηση της Βασιλείας του. Το Τάγμα του Γεωργίου Α’ καταργήθηκε επίσημα και αντικαταστάθηκε το 1975 με το Τάγμα Αριστείας της Τιμής το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα. Το 1926 ιδρύθηκε νέο Τάγμα Αριστείας με την ονομασία ” Τάγμα του Φοίνικος” το οποίο και αυτό απονέμεται μέχρι σήμερα. Ειδικά και μόνο για γυναίκες το 1948 ιδρύθηκε νέο Τάγμα Αριστείας με το όνομα ” Τάγμα Ευποιίας”.
2. Σήμερα τα ισχύοντα Τάγματα Αριστείας είναι αυτά του “Σωτήρος” της “Τιμής”, του “Φοίνικα” και της “Ευποιίας” με κοινές πέντε τάξεις (βαθμούς) του Μεγαλόσταυρου, του Ανώτερου Ταξιάρχη, του Ταξιάρχη, του Ιππότη του Χρυσού Σταυρού και του Ιππότη του Αργυρού Σταυρού.
3. Σε κάθε Τάγμα Αριστείας καθοριζόταν ο ανώτατος αριθμός των εντασσομένων στο Τάγμα κατά τάξη αυτού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τα Τάγματα του Γεωργίου Α’ και Φοίνικος, μετά από διαδοχικές αυξήσεις στον αριθμό, ο ανώτατος αριθμός Ελλήνων Πολιτών, οι οποίοι μπορούσαν να καταταχθούν στις διάφορες τάξεις καθορίστηκε μετά από διαδοχικές αυξήσεις σε 600 για τους Ιππότες του Χρυσού Σταυρού, 200 για τους Ταξιάρχες, 60 για τους Ανώτερους Ταξιάρχες και 20 για τους Μεγαλόσταυρους, εξαιρουμένων των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
4. Στην Ελλάδα η ένταξη σε τάγμα Αριστείας είχε την έννοια της απονομής ηθικής αμοιβής και όχι όπως κατά τα μεσαιωνικά πρότυπα την είσοδο σε κάποιο κλειστό κύκλο με οργάνωση για την επίτευξη κάποιου κοινού σκοπού.
5. Γενικά οι διατάξεις που διέπουν την απονομή Παρασήμων δεν έχουν αλλάξει από την ίδρυσή τους εκτός από ορισμένες ελάχιστες ρυθμίσεις.
6. Αρχικά προβλεπόταν η επιστροφή των διασήμων κατά την προαγωγή του τιμηθέντα σε ανώτερη βαθμίδα ή το θάνατό του. Από το 1975 αυτά μετά το θάνατο του τιμηθέντα περιέρχονται ως κειμήλια στους νόμιμους κληρονόμους.
7. Ομοίως από το 1975 καταργήθηκε η διάταξη με την οποία για να εγγραφεί ο τιμηθείς στα μητρώα των Ταγμάτων Αριστείας πλήρωνε ως δικαίωμα εγγραφής, αντίτιμο χρηματικό, ίσο όμως πρακτικά με την αξία του διασήμου.
8. Τα διάσημα των Ταγμάτων Αριστείας έχουν κατά καιρούς αλλάξει τύπους λόγω της αλλαγής και των διάφορων πολιτειακών δεδομένων( υπάρχοντα βασιλικά στέμματα άλλαξαν με το έμβλημα της Δημοκρατίας όπως επίσης και σχετικές εκφράσεις επί των διασήμων ή διπλωμάτων).
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
1. Τα Στρατιωτικά Μετάλλια αρχικά συστάθηκαν ξεχωριστά το κάθε ένα στις αρχές του 20ου αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Αριστείο Ανδρείας συστάθηκε το 1913, τροποποιήθηκε το 1940 και πήρε την τελική μορφή του το 1974. Παρόμοια ο Πολεμικός Σταυρός συστάθηκε το έτος 1917 όπως και το Μετάλλιο της Στρατιωτικής Αξίας, τροποποιήθηκαν το 1940 και 45 αντίστοιχα και πήραν την τελική τους μορφή το 1974.
2. Όπως και στα Τάγματα Αριστείας έτσι και τα διάσημα των Στρατιωτικών Μεταλλίων έχουν κατά καιρούς αλλάξει τύπους λόγω της αλλαγής και των διάφορων πολιτειακών δεδομένων( υπάρχοντα βασιλικά στέμματα άλλαξαν με το έμβλημα της Δημοκρατίας όπως επίσης και σχετικές εκφράσεις επί των διασήμων ή διπλωμάτων).
3. Σήμερα τα Στρατιωτικά Μετάλλια προβλέπονται από το Π.Δ. 376/74 το οποίο και κατάργησε τους παλαιότερους τύπους.
Πολεμικά Στρατιωτικά Μετάλλια:
3. Ο Πολεμικός Σταυρός (τρεις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄)
4. Το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων
5. Τα Αναμνηστικά Μετάλλια (περιόδου 1940-41 και 41-45, Κορέας και Κύπρου)
Μη Πολεμικά Στρατιωτικά Μετάλλια:
2. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας (τρεις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄)
3. Μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας (τρεις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄)
ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙΣ
1. Καθιερώθηκαν το έτος 1991 σε μία ευρύτερη προσπάθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση του ηθικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεδομένου του ότι μέχρι τότε δεν είχε ποτέ θεσμοθετηθεί ηθική αμοιβή για την επιτυχή εκτέλεση ορισμένων σημαντικών καθηκόντων όπως αυτά της διοίκησης ή επιτελικής εργασίας.
2. Σταδιακά και με διάφορες τροποποιήσεις θεσμοθετήθηκαν από το 1991 μέχρι και σήμερα εννέα (9) τύποι διαμνημονεύσεων.
3. Για το σχεδιασμό των διαμνημονεύσεων λήφθηκαν υπόψη και στοιχεία παλαιότερων Ελληνικών μεταλλίων και έγινε χρήση συμβολικών χρωμάτων στις ταινίες των διασήμων με κυριότερες επιλογές τα εθνικά χρώματα και τα χρώματα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
1. Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου (ΔΑΓΕ)
2. Αστέρα Αξίας και Τιμής (ΔΑΑΤ)
4. Ηγεσίας Σχηματισμού – Μεγάλης Μονάδας (ΔΗΣ)
6. Πολυετούς Υπηρεσίας Αξιωματικών Σωμάτων και Κοινών Σωμάτων (ΔΠΥ)
7. Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς (ΔΥΑΕ)