Γενικά
Ο ηλεκτρισμός ανακαλύφθηκε το 600 π.Χ. από τον Θαλή τον Μιλήσιο, έναν από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδος, ενώ έκανε πειράματα με το ήλεκτρο. Επί αιώνες οι παρατηρήσεις του έμειναν ασύνδετες με άλλα φυσικά φαινόμενα και μόλις το 1580 μ.Χ., δηλαδή 2200 χρόνια μετά το Θαλή δίδεται το όνομα ηλεκτρισμός από τον Άγγλο φυσικό Γκίλμπερτ (Gilbert).
Από τότε ο ηλεκτρισμός, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην εξέλιξη των διαφόρων επιτευγμάτων του ανθρώπου, έδωσε το έναυσμα και κέντρισε το ενδιαφέρον των φυσικών επιστημόνων που ασχολήθηκαν με τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, να ενσκήψουν και να μελετήσουν τις ιδιότητες του στατικού ηλεκτρισμού.
Το 1727 ο Γκρέη (Grey) και το 1753 ο Μόρισον (Morison) επιχείρησαν, με την εφαρμογή του στατικού ηλεκτρισμού, την αποστολή μηνυμάτων, αλλά οι προσπάθειες τους δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μετά από 30 ετών άκαρπες έρευνες, οι φυσικοί επανήλθαν στον οπτικό ή εναέριο τηλέγραφο, μέχρις ότου εφαρμόστηκε ο ηλεκτρομαγνητισμός. Στη συνέχεια ο Γάλλος Αραγκό (Arago), ο οποίος ανακάλυψε το 1832, το φαινόμενο της μαγνητίσεως του σιδήρου υπό την επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος, και το ίδιο έτος ο Άγγλος Φάραντέι (Faraday), ο οποίος μελέτησε το φαινόμενο της ηλεκτρικής επαγωγής, συνετέλεσαν στην ανακάλυψη του ηλεκτρομαγνήτη ο οποίος απετέλεσε τη βάση για την εξέλιξη της ηλεκτρικής τηλεγραφίας.
Ασύρματη Τηλεγραφία
Το μεγάλο άλμα στην πρακτική εφαρμογή των ιδιοτήτων του ηλεκτρομαγνήτη έδωσε ο Αμερικάνος Σάμιουελ Μορς (Samuel Mors) το 1836, ο οποίος με τη φερώνυμο συσκευή του και το Μορσικό αλφάβητο, το οποίο επισήμως αναγνωρίστηκε το 1837, απετέλεσε σταθμό στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών. Η πρώτη τηλεγραφική γραμμή εγκαταστάθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαλτιμόρης το Μάιο του 1844 (απόσταση 64 χλμ). Το επόμενο έτος η γραμμή επεκτάθηκε μέχρι την Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη (απόσταση 400χλμ). Την 28 Αυγούστου 1850 έγινε η πρώτη υποβρύχια τηλεγραφική επικοινωνία μεταξύ Ντόβερ και Καλαί. Στη Ελλάδα η πρώτη τηλεγραφική επικοινωνία εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 1859 με τρεις γραμμές, η πρώτη Πειραιάς-Σύρος-Χίος, η δεύτερη Αθήνα-Πειραιάς και η Τρίτη Αθήνα-Πάτρα.
Ενσύρματη Τηλεφωνία
Οι προσπάθειες για βελτίωση των τηλεπικοινωνιών συνεχίζονται με έμφαση στη “μεταφορά” της φωνής. Έτσι ο αμερικανός Γκράχαμ Μπελ (Graham Bell) επέτυχε το 1876 να παρουσιάσει την πρώτη τηλεφωνική συσκευή με την οποία μετέφερε την φωνή σε μεγάλη απόσταση. Το 1890 κατασκευάστηκε από τον Στρούγκερ (Strowger) ο αυτόματος δίσκος επιλογής και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο αυτόματο τηλέφωνο. Το 1915 έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Νέας Υόρκης και Αγίου Φραγκίσκου.
Στην Ελλάδα, τα πρώτα τηλεφωνικά κέντρα των 30 συνδρομητών το κάθε ένα, εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα (δύο) και στον Πειραιά (ένα), το 1896.
Το 1923 λειτουργεί στη Γερμανία το πρώτο αυτόματο υπεραστικό κέντρο. Στις επόμενες δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η αυτοματοποίηση επεκτείνεται σε πολλά εθνικά και διεθνή δίκτυα.
Το 1956 ποντίζεται το πρώτο υποβρύχιο τηλεφωνικό καλώδιο μεγάλης χωρητικότητας, μεταξύ Αγγλίας και Αμερικής, για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση διεθνών τηλεφωνικών κυκλωμάτων. Σταδιακά ολόκληρος ο πλανήτης μας ζώνεται, κυριολεκτικά, από πυκνά δίκτυα επικοινωνιακών καλωδίων.
Με την ανάπτυξη της τηλεφωνίας μειώνεται, αρχικά, το ενδιαφέρον για την τηλεγραφία. Η εφεύρεση όμως το 1931 του τηλέτυπου, που επιτρέπει την εκτύπωση του κειμένου κατευθείαν και ιδιαίτερα η δημιουργία αυτόματων τηλετυπικών δικτύων (TELEX), από το 1950, δίνει νέα ώθηση στην τηλεγραφία. Μετά το 1980 η μεταβίβαση δεδομένων (DATA – είδος τηλεγραφικών σημάτων), με μεγάλη ταχύτητα κάνει δυνατή τη διακίνηση μεγάλου όγκου πληροφοριών, που επεξεργάζονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ δημιουργούνται νέες δυνατότητες επικοινωνίας με την ανάπτυξη ξεχωριστών «Υπηρεσιών», όπως TELETEXT, FAX, VIDEOTEXT κ.λ.π.
Ασύρματη Επικοινωνία
Η εξέλιξη της ασύρματης επικοινωνίας είναι σχεδόν παράλληλη με αυτή της ενσύρματης. Πρόδρομος της ασύρματης επικοινωνίας θεωρείται ο Γερμανός φυσικός Χερτζ (Hertz) με τις μελέτες που έκανε για τη διάδοση των κυμάτων. Το 1895 ο Ιταλός Μαρκόνι (Marconi), χρησιμοποιώντας το διεγέρτη του Χερτζ, πέτυχε για πρώτη φορά την ασύρματη εκπομπή και λήψη σημάτων. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Μαρκόνι κατατέθηκε το 1896. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του ασύρματου ήταν η εφεύρεση, το 1904, της διοδικής λυχνίας από τον Αμερικανό Φλέμινγκ (Fleming). Η ανυπολόγιστη αξία του ασυρμάτου στην ναυσιπλοΐα αποδείχθηκε το 1912 στην τραγωδία του ατμόπλοιου «Τιτανικός», κατά την οποία πολλοί ναυαγοί διασώθηκαν χάρη στον ασύρματο.
Πάντως, μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο ασύρματος χρησιμοποιήθηκε μόνο για τη διαβίβαση σημάτων μορσικού αλφάβητου. Στην Ελλάδα η πρώτη συστηματική εκμετάλλευση ασύρματου τηλέγραφου έγινε το 1909.
Αργότερα άρχισε η εφαρμογή της ασύρματης επικοινωνίας- τηλεφωνίας (ραδιοφωνίας) στα Μακρά (LW) και Μεσαία (MW) κύματα. Ραγδαία ήταν η εξέλιξη των επικοινωνιών με τη μετέπειτα χρήση των Υψηλών (HF), Λίαν Υψηλών (VHF), Υπερυψηλών (UHF) και Υπέρ-υπερυψηλών (SHF) συχνοτήτων που βοήθησαν στην επικοινωνιακή κάλυψη τεράστιων αποστάσεων. Η εφεύρεση και η εξέλιξη της ασπρόμαυρης και της έγχρωμης τηλεόρασης έδωσαν νέες διαστάσεις στον τομέα των επικοινωνιών.
Από το 1958 άρχισε η εφαρμογή της ζεύξεως δύο σταθμών με τη χρήση τεχνητών δορυφόρων οι οποίοι διακρίνονται σε παθητικούς και ενεργούς. Οι παθητικοί ανακλούν απλώς τα ραδιοκύματα που δέχονται, ενώ οι ενεργοί λαμβάνουν τα ραδιοκύματα, τα ενισχύουν κατάλληλα και τα μεταδίδουν εκ νέου προς τη γη. Οι τεχνητοί δορυφόροι μαζί με την αλματώδη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ψηφιακών επικοινωνιών, τείνουν να μονοπωλήσουν τις διηπειρωτικές τηλεφωνικές και τηλεοπτικές επικοινωνίες. Παραπλήσια με την επικοινωνία μέσω δορυφόρων είναι η επικοινωνία μέσω μετεωριτών (METEOR BURST). Η επικοινωνία αυτή βασίζεται στο φαινόμενο της ανακλάσεως των ραδιοκυμάτων στις ιονισμένες τροχιές των μικρομετεωριτών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης και εξαερώνονται.
Η εμπορική και στρατιωτική εκμετάλλευση αυτού του τρόπου επικοινωνίας εμφανίζεται το 1985 και λόγω της φύσεώς της είναι κατάλληλη μόνο για μετάδοση δεδομένων (DATA) σε μικρά χρονικά διαστήματα (δέκατα του δευτερολέπτου) «κατά ριπάς» και σε δυσπρόσιτες περιοχές.