Από τον Φεβρουάριο του 1945 μέχρι και τον Απρίλιο του 1946 υπήρχαν δύο υποτυπώδη Κέντρα Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων, η Σχολή Διαβιβάσεων στο Γουδή και το Τάγμα Υποδοχής Διαβιβάσεων στο Μενίδι.
Το «Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων» (ΚΕΔ) ιδρύθηκε την 8 Φεβρουαρίου 1946 και εγκαταστάθηκε οριστικά στο Στρατόπεδο «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ», στο Χαϊδάρι την 1η Μαΐου του ίδιου έτους, όταν ο χώρος παραδόθηκε από την ΙΙΙη Ορεινή Ταξιαρχία (Ρίμινι) που είχε εκεί την έδρα της.
Τα κτίρια του στρατοπέδου έχουν κτισθεί την περίοδο 1938-1940. Κάποια από αυτά ήταν ημιτελή, κάποια άλλα χρησιμοποιήθηκαν σαν φυλακές από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής και υπέστησαν αρκετές ζημιές από αυτούς εξ αιτίας διαφόρων τροποποιήσεων.
Τη 15 Σεπτεμβρίου 1965 το ΚΕΔ μετονομάστηκε σε Συγκρότημα Διαβιβάσεων (ΣΥΔ) και την 14 Οκτωβρίου 1971 έλαβε την ονομασία ΚΕΔΒ, την οποία διατήρησε μέχρι 2004. Τρία Τάγματα παρείχαν όλα τα στάδια εκπαίδευσης οπλιτών, απο την κατάταξη, στα μαθήματα για όλες τις ειδικότητες, ΛΥΒ, μέχρι μηχανοδήγηση. Στις αίθουσες εκπαίδευσης του εγκαταστάθηκαν κάθε είδους συσκευές τηλ/νιας για ρεαλιστική επ’ έργω εκπαίδευση των νέων Διαβιβαστών.
Στο ΚΕΔΒ λειτούργησε πλήρως εξοπλισμένο τυπογραφείο από το 1949, με εξαιρετικές δυνατότητες. Παρήγαγε πολλά έντυπα και τεχνικά εγχειρίδια, κυρίως τεχνικής φύσεως, τα «Φυλλάδια ΚΕΔΒ» που συμπλήρωναν τις εκδόσεις του ΓΕΣ. Ο όγκος των παραγόμενων φυλλαδίων ήταν αρκετός για να διανέμονται στους εκπαιδευόμενους Αξκούς, Υπξκούς και ΔΕΑ.
Το 2004 το ΚΕΔΒ, ως Κέντρο κατάταξης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και εκπαίδευσης τους στις ειδικότητες ΔΒ (ΕΚΕ), μεταστάθμευσε στην Καλαμάτα, ενώ η εκπαίδευση των στελεχών παρέμεινε στη Σχολή Διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι.
Τον Αύγουστο του 2011 το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων ΔΒ μεταστάθμευσε από Καλαμάτα στον Αυλώνα, στους χώρους του ΚΕΤΘ.
Το Σεπτέμβριο του 2019 αποφασίστηκε η διάλυση του ΚΕΔΒ, η οποία ολοκληρώθηκε την 19 Μαΐου 2020.
Το ΚΕΔΒ υπήρξε για τα στελέχη η καρδιά του Όπλου. Εκεί κατατάχθηκαν, εκπαιδεύθηκαν και αποφοίτησαν χιλιάδες νέοι Διαβιβαστές, αξιωματικοί και οπλίτες, μόμιμοι και έφεδροι.