Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι μια από τις πιο σημαντικές πράξεις αντίστασης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Αποτελεί, επίσης, μια περίπτωση στην οποία οι δυο μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις στον ελληνικό χώρο – ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ – συνεργάστηκαν υπό την καθοδήγηση Βρετανών πρακτόρων.
Οι βρετανική ομάδα αποτελούμενη από 12 πράκτορες, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάιερς και τον ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ, είχε φτάσει κρυφά στον ελλαδικό χώρο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1942. Σκοπός της ήταν να έρθει σε επαφή με τους δυο Έλληνες αντιστασιακούς ηγέτες, Ναπολέοντα Ζέρβα και Άρη Βελουχιώτη, και να προχωρήσουν στη λεγόμενη «Επιχείρηση Χάρλινγκ», σύμφωνα με τα σχέδια του Συμμαχικού Στρατηγείου. Το σχέδιο προέβλεπε την ανατίναξη μιας από τις γέφυρες του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκη-Αθήνα ώστε να δημιουργηθούν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των Γερμανών. Μετά από επιτόπια έρευνα των Βρετανών και μιας ειδικής ομάδας Ελλήνων ανταρτών επιλέχτηκε τελικά, ως καταλληλότερος στόχος, η γέφυρα του Γοργοποτάμου.
Η ανατίναξη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25ης και 26ης Νοεμβρίου το 1942. Η δύναμη των Ελλήνων ανταρτών ήταν: EΔΕΣ: 95 άνδρες, ΕΛΑΣ: 50 άνδρες. Η επιχείρηση αυτή αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Ενίσχυσε το ηθικό των Ελλήνων και αποτέλεσε σημείο καμπής στην αντίσταση, δείχνοντας ότι οι δυνάμεις του κατοχικού καθεστώτος δεν ήταν ανίκητες.