Ιστορικά στοιχεία
Τα τέλη της δεκαετίας του 1960, εγκαταστάθηκε στο Στρατό ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ο οποίος ήταν εντυπωσιακός σε όγκο με περιορισμένες όμως δυνατότητες.
Την περίοδο 1977 – 1982 στον χώρο της τότε Διεύθυνσης Στατιστικής, αγοράσθηκε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής I.T.S.O. της εταιρίας CDC με εφαρμογές σε γλώσσες προγραμματισμού όπως Cobol – Fortran για την κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας προσωπικού, υλικών, επιστράτευσης κλπ.
Αρχές της δεκαετίας του 1980 λειτούργησε το Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εθνικής Άμυνας (ΚΗΥΕΘΑ), που στεγαζόταν στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου του ΓΕΣ. Εκεί είχε εγκατασταθεί Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 3300 της εταιρίας CDC που εξυπηρετούσε ανάγκες μισθοδοσίας, ελεγχομένων υλικών, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κλπ.
Το 1982 αγοράσθηκε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Mainframe Cyber 170/730) και όλη η υποστήριξη του Στρατού από τον – 3300 – πέρασε σ’αυτόν. Ο 730 είχε λειτουργικό σύστημα, NOS και εξυπηρετούσε ανάγκες μισθοδοσίας όλου του Ελληνικού Στρατού, υλικών, κατάταξης, μεταθέσεων και τοποθετήσεων μονίμων και οπλιτών, αποτελεσμάτων παραγωγικών σχολών, επιστράτευσης προσωπικού και οχημάτων, παρακολούθησης Μονάδων, επιλογής εθελοντών – Οπλιτών – ΥΕΑ κλπ.
Από το 1998, που ιδρύθηκε ιδιαίτερο Σώμα Έρευνας και Πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς, λειτούργησε ως Μηχανογραφικό Κέντρο (ΜΚ) με υπαγωγή στο ΓΕΣ.Τον Ιανουάριο του 2003 μετονομάστηκε σε Κέντρο Πληροφορικής Υποστήριξης Ελληνικού Στρατού (ΚΕΠΥΕΣ), παρέχοντας μέχρι σήμερα υπηρεσίες υποστήριξης Πληροφορικής σε όλο το Στρατό Ξηράς.
Σήμερα η Πληροφορική στο Στρατό Ξηράς έχει επεκταθεί πέραν του Γενικού Επιτελείου Στρατού και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων όλων των επιπέδων διοικήσεως. Εξειδικευμένα στελέχη του Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής έχουν επανδρώσει τους Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς και παρέχουν την τεχνική υποστήριξη των συστημάτων που πλέον έχουν επεκταθεί σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.