Γενική Περιγραφή
1. Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων «ΚΙΛΚΙΣ» ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας .Υπεύθυνη για τη λειτουργία του έχει καθοριστεί η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» (601 Α/Μ ΤΠ). Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου σε υψόμετρο 279 μέτρων και απέχει 2,5 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς.
2. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κομψό ισόγειο κτίσμα με τρεις διαδοχικές, ευρύχωρες αίθουσες. Στην αρχική κατασκευή οι αίθουσες ήταν δύο. Από νωρίς όμως, κρίθηκε απαραίτητη η ανέγερση ενός προσαρτήματος, ώστε να επιτευχθεί μουσειακά η απαιτούμενη ευρυχωρία για την καλύτερη παρουσίαση και ανάδειξη των εκθεμάτων και των κειμηλίων. Η νέα αίθουσα άρχισε να λειτουργεί το 1996, ενώ ήδη από το 1987 είχε ολοκληρωθεί η συνολική ανακαίνιση του Μουσείου.
α. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκεται το οπτικοακουστικό σύστημα προβολής της μάχης, το οποίο πλαισιώνεται από προσθήκες κειμηλίων.
β. Στην μεσαία αίθουσα βρίσκεται η βιβλιοθήκη του Μουσείου με διάφορους ιστορικούς τόμους και ποικίλες πηγές για τη μάχη του Κιλκίς και τους Βαλκανικούς Πολέμους γενικότερα.
γ. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η τρίτη και τελευταία αίθουσα του Μουσείου που στεγάζει κυρίως προθήκες πολεμικού υλικού και στολών.
3. Βασικός άξονας της έκθεσης είναι αφενός, η εύληπτη παρουσίαση της μάχης και αφετέρου, η προβολή ιδιαίτερων θεματικών ενοτήτων, οι οποίες εντάσσονται αρμονικά στο ευρύτερο σύνολο της ιστορικής εξέλιξης της μάχης. Η ένταξη των εκθεμάτων σε θεματικές ενότητες βοηθά τον επισκέπτη να συνάγει συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη της μάχης. Ο επισκέπτης προϊδεάζεται για τον ειδικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο ήδη από την ανάβαση του στο λόφο, καθώς ο ελικοειδής δρόμος που οδηγεί στο Μουσείο κοσμείται από προτομές ηρώων. Οι προτομές περιτριγυρίζουν και το μνημείο, ένα επιβλητικό άγαλμα στη μνήμη των πεσόντων, το οποίο δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Την παραστάδα της πύλης κοσμούν πυροβόλα ορεινής πυροβολαρχίας της εποχής, ενώ κοντά στο μνημείο εκτίθενται πυροβόλα νεότερης εποχής.
Ιστορική Αναδρομή Ανέγερσης Μνημείου Ηρώου Κιλκίς
1. Οι αποφάσεις για την ανέγερση των Μνημείων των Ηρώων των Βαλκανικών Πολέμων, πάρθηκαν δύο χρόνια μετά την λήξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου. Αυτό αποδεικνύεται από τα σχετικά Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (βλέπε για παράδειγμα ΦΕΚ 179/9-5-1915 και ΦΕΚ 223/15-6-1915). Λόγω των πολεμικών γεγονότων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής εκστρατείας, τα σχετικά μνημεία άρχισαν να ανεγείρονται μετά βίας μετά το 1922.
2. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανέγερση ηρώου στο Κιλκίς, χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία, στην οποία προχώρησε μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τέλη του 1918, ο τότε Αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο οποίος απέστειλε εγκύκλιο διαταγή προς όλες τις Μονάδες, τα Σώματα και τις Υπηρεσίες του Στρατού, με την οποία εκδήλωνε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει έρανο μεταξύ των στελεχών του στρατεύματος με σκοπό την κατασκευή Ηρώου στο Κιλκίς, σε ανάμνηση της ομώνυμης μάχης. Καθόριζε μάλιστα, να πραγματοποιηθεί ο εν λόγω προαιρετικός έρανος, με την κράτηση από κάθε αξιωματικό και οπλίτη, του μισθού μίας μέρας του μηνός Δεκεμβρίου του έτους εκείνου. Τα χρήματα που με τον τρόπο αυτόν θα συγκεντρώνονταν, θα αποστέλλονταν, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρχιστράτηγου, από τις επιμέρους Μονάδες στις Μεραρχίες στις οποίες οι Μονάδες αυτές υπάγονταν και οι Μεραρχίες θα τα απέστελλαν στο ταμείο του Γενικού Στρατηγείου. Με το που συγκεντρώνονταν έτσι τα χρήματα, πρόθεση του Αρχιστράτηγου ήταν να προκηρύξει διαγωνισμό μεταξύ του καλλιτεχνικού κόσμου της Ελλάδος για την κατασκευή και υποβολή προτύπου του ανεγερθησομένου Ηρώου. Κατά τα λεγόμενα του Αρχιστράτηγου Παρασκευόπουλου, την αρχική ιδέα για έναν τέτοιου είδους έρανο, την είχε η IX Μεραρχία, που τότε έδρευε στην περιοχή του Κιλκίς. Είχε συγκεντρώσει πρώτη, κατά τον τρόπο που είχε εισηγηθεί ο Αρχιστράτηγος, το ποσό των 8.291,45 δραχμών και είχε πραγματοποιήσει το 1918 επιμνημόσυνη δέηση για όσους είχαν προσφέρει τη ζωή τους στη μάχη του Κιλκίς. Για τον ίδιο σκοπό ανάλογο έρανο είχε πραγματοποιήσει και ο Όμιλος Φιλομούσων Ηρακλής Θεσσαλονίκης.
3. Η πρώτη νύξη για ανέγερση Ηρώου, προς τιμήν όσων έπεσαν στην μάχη του Κιλκίς, γίνεται στις 14 Ιουλίου 1915, όταν η Υποδιοίκηση Κιλκίς αποστέλλει έγγραφο προς την κοινότητα της πόλης, με το οποίο πρότεινε στην κοινότητα πίστωση 3.000 δρχ για την ανέγερση Ηρώου στα πρόθυρα της πόλης. Η κατασκευή του μνημείου, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού που πραγματοποίησε το Υπουργείο Στρατιωτικών, ανατίθεται στον γλύπτη Γεώργιο Δημητριάδη τον Αθηναίο (1880-1941), ο οποίος το 1927 έχει ολοκληρώσει τη σύνθεση που του είχε παραγγελθεί. Το έργο έφθασε σιδηροδρομικώς στο Κιλκίς και στη συνέχεια με την φροντίδα του Διοικητή του 13ου Συντάγματος (το οποίο έδρευε στο Κιλκίς), Σχη Στέφανου Σαράφη μεταφέρθηκε στο σημείο τοποθέτησής του. Ισοπεδώθηκε ο γύρω χώρος, φτιάχτηκε ένας προστατευτικός φράχτης, και άρχισε η δενδροφύτευση. Αργότερα από τους επόμενους Διοικητές, συμπληρώθηκε η δουλειά στο γύρω χώρο και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου.
4. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με μεγάλη επισημότητα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στις 23 Ιουλίου 1928. Παρευρέθηκε και ο ποιητής Κωστής Παλαμάς,σε ένα από τα σπάνια ταξίδια του εκτός Αθηνών. Απήγγειλε μάλιστα το ποίημα: « Η Πατρίδα στους Νεκρούς της. Ύμνος των Ελλήνων ».
ΛΟΦΟΣ ΗΡΩΩΝ – ΜΟΥΣΕΙΟ
5. Ο λόφος Ηρώου αποτέλεσε στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο ένα από τα κύρια θέατρα επιχειρήσεων για την κατάκτηση της πόλης. Ονομάστηκε έτσι στην μνήμη των πεσόντων της μάχης. Στο πλάτωμα της κορυφής κατασκευάστηκε το 1966, (το 1971 επεκτάθηκε) το Μουσείο με στόχο να στεγάσει και να προβάλει την πλούσια συλλογή κειμηλίων από τις μέρες εκείνες του Ιουνίου του 1913.
Βίντεο
Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων “Κιλκίς”
Στοιχεία Επικοινωνίας
Το μουσείο λειτουργεί:
• Καθημερινά: 09:00 έως 13:00.
• Αργίες: 09:00 έως 13:00 και το απόγευμα, κατά τη χειμερινή περίοδο, από 17:00 έως 19:00 και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από 17:00 έως 20:00.
α/α υπεύθυνος περιοχή επικοινωνία email
1 71 Α/Μ ΤΑΞ Ν.Σάντα 2341064201(εσωτ:2220) 71amtax@otenet.gr
2 601 Α/Μ ΤΠ Κιλκίς 2341028660 (εσωτ:2181)