Search form

Εθνικές Ασκήσεις

Η άσκηση οφείλει την ονομασία της στο Μέγα Αλέξανδρο.

O Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π.Χ.) ήταν βασιλεύς της Μακεδονίας και όλων των Ελλήνων, γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν γιός του Φιλίππου του Β' και της Ολυμπιάδας. Ήταν μαθητής του Αριστοτέλη. Εκοσμείτο από σπουδαίες ηγετικές ικανότητες. Χάρη στο Μέγα Αλέξανδρο ο Ελληνικός Πολιτισμός διαδόθηκε σ' όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Γενικά υπήρξε κοσμοϊστορική φυσιογνωμία που η δράση της επέδρασε ανυπολόγιστα στη μοίρα του ελληνισμού και της ανθρωπότητας.

Η άσκηση "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" είναι εθνική διακλαδική άσκηση επί χάρτου (ΤΑΑΣ) και διευθύνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).


Η άσκηση οφείλει την ονομασία της στο Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο.
 
Ο Φίλιππος ήταν τριτότοκος γιος του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Γ'. Από το 335 π.Χ. που σκοτώθηκε ο βασιλιάς Περδίκας Γ', ο Φίλιππος Β' συγκέντρωσε στα χέρια του όλη την εξουσία και αφού πέτυχε τους στόχους του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και εξουδετέρωσε τους διεκδικητές του θρόνου, υπέταξε τους γειτονικούς λαούς. Ο στρατός του συγκροτημένος σε φάλλαγγες και οπλισμένος με τη σάρισα έγινε η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του Ελλαδικού χώρου και του Αιγαίου. Ο Φίλιππος Β' έφτασε στο κατακόρυφο της δόξας του και πέτυχε εκείνο που κανένας πριν από αυτόν αλλά και μετά, δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει, δηλ.την ειρήνευση και τη συνένωση όλων των Ελληνικών πόλεων υπό την ηγεμονία του.
 
Η άσκηση "Φίλιππος" είναι εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, διευθύνεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) και αποσκοπεί στην εξάσκηση των Διοικήσεων, Επιτελείων και Μονάδων του Στρατού Ξηράς στον αγώνα υπό συνθήκες σύγχρονου πολέμου και την προαγωγή της διακλαδικής συνεργασίας.
 
Στις φωτογραφίες βλέπουμε σχηματισμούς αρμάτων σε συνεργασία με πεζικό και επιθετικά ελικόπτερα.

 

 

Alt
Alt
Alt

Είναι Εθνική Διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας, με σκοπό την εξέταση και δοκιμή των σχεδίων, σε πραγματική βάση.

Alt
Alt

Είναι Άσκηση Στρατηγείων του Στρατού Ξηράς, μέσης κλίμακας, με σκοπό τον έλεγχο της ενεργοποίησης, κινητοποίησης, ανάπτυξης και λειτουργίας των Μονάδων και Στρατηγείων, καθώς και των διαδικασιών που απαιτούνται, έτσι ώστε οι Μονάδες και τα Στρατηγεία να μπορούν να φτάσουν το προβλεπόμενο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας.

Alt

Η άσκηση οφείλει την ονομασία της στη "Σάρισα".

Η σάρισα αποτελούσε ένα από τα φονικότερα όπλα της βαριάς οπλισμένης φάλαγγας των  αρχαίων   Μακεδόνων, που πρώτος εισήγαγε και χρησιμοποίησε στο μακεδονικό στρατό ο Φίλιππος Β', και αργότερα ο γιος του Αλέξανδρος.

Η σάρισα κατασκευαζόταν από ξύλο κρανιάς, είχε μήκος 5 έως 7,25 μέτρα με αιχμή μήκους 10 εκατοστά και μ' αυτή ήταν οπλισμένοι οι σαρισοφόροι.

Είναι εθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας με συμμετοχή μονάδων του Β' Σώματος Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Στις φωτογραφίες βλέπουμε ρίψη αλεξιπτωτιστών, ανεπτυγμένο σχηματισμό αρμάτων και μηχανοκίνητου πεζικού.
 
Alt
Alt
ΛΟΙΠΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
 
Πλέον των παραπάνω πραγματοποιείται αριθμός ασκήσεων επιπέδου Συγκροτήματος και άνω, Ειδικών Δυνάμεων και συνεργασίας με άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, σε βάση ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ. Αναλυτικότερα αυτές είναι οι :

-ΤΑΑΣ «ΣΙΚΙΝΟΣ»
-ΤΑΑΣ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»
-ΤΑΜΣ «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ»
-ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ»
-ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ»
-ΤΑΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν παρουσιάζονται  στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

Alt
Alt