Search form

Ποβιδόνη 10%

Ποβιδόνη 10%

ΠΟΒΙΔΟΝΗ ΙΩΔΙΟΥΧΟΣ 10% β/ο

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

Περιεχόμενα
1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
1.1 Ονομασία
1.2 Σύνθεση
1.3 Φαρμακοτεχνική μορφή
1.4 Περιεκτικότητα
1.5 Περιγραφή - Συσκευασία
1.6 Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία
1.7 Παρασκευαστής - Συσκευαστής

2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ
2.1 Γενικές πληροφορίες
2.2 Ενδείξεις
2.3 Αντενδείξεις
2.4 Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση
2.4.1 Γενικά
2.4.2 Κύηση και γαλουχία
2.4.3 Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων
2.4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα
2.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες
2.6 Δοσολογία και τρόπος χορήγησης
2.7 Yπερδοσολογία
2.8 Ανεπιθύμητες ενέργειες
2.9 Ημερομηνία λήξης του προϊόντος
2.10 Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

4. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

 

1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

1.1     Ονομασία

 Ποβιδόνη ιωδιούχος 10% β/ο.

 

1.2     Σύνθεση

Δραστικές ουσίες: Ποβιδόνη ιωδιούχος.

Έκδοχα: Γλυκερίνη, κιτρικό οξύ, όξινο φωσφορικό νάτριο, υδροξείδιο νατρίου,  νονοξινόλη 9, ύδωρ απεσταγμένο.

 

1.3     Φαρμακοτεχνική μορφή

Διάλυμα εξωτερικής χρήσης.

 

1.4     Περιεκτικότητα

Κάθε ml διαλύματος περιέχει 0,1g ποβιδόνης ιωδιούχου.

 

1.5     Περιγραφή - Συσκευασία

Το διάλυμα ποβιδόνης ιωδιούχου 10% β/ο έχει καστανοκόκκινο χρώμα με οσμή ιωδίου. Πλαστικό φιαλίδιο των 240ml.

 

1.6     Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία

Αντισηπτικό.

 

1.7     Παρασκευαστής - Συσκευαστής

Στρατιωτικά Φαρμακευτικά Εργαστήρια της 441 ΑΒΥΥ.

 

 

2.1     Γενικές πληροφορίες

Η ιωδιούχος ποβιδόνη  κατά την επαφή της με τους ιστούς απελευθερώνει βαθμιαία ιώδιο. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, με ευρύ φάσμα δράσεως έναντι Gram-θετικών και Gram-αρνητικών βακτηριδίων, μυκήτων, ζυμομυκήτων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Είναι δραστική ακόμη και παρουσία αίματος, πύου και νεκρωθέντων ιστών

 

2.2     Ενδείξεις

Χρησιμοποιείται για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική αντισηψία του δέρματος. Για την αντισηψία τραυμάτων και εγκαυμάτων καθώς και για την αντισηψία του δέρματος κατά την εφαρμογή καθετήρων, παρακεντήσεων, ενδοφλέβιων εγχύσεων κ.λ.π.

 

2.3     Αντενδείξεις

Αντενδείκνυται σε νεογέννητα και ιδιαίτερα βρέφη βάρους μικρότερου του 1,5kg. Να μην εφαρμόζεται σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας. Συχνή χρήση αντενδεικνύεται σε ασθενείς με παθήσεις θυρεοειδούς και ειδικότερα σε οζώδη βρογχοκήλη, κολλοειδή βρογχοκήλη και θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

 

2.4     Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση

 

2.4.1  Γενικά

Εάν εμφανιστεί τοπικός ερεθισμός και υπερευαισθησία η χρήση πρέπει να διακοπεί. Η μακρά χρήση σε εγκαύματα επιφανείας μεγαλύτερης του 20% της επιφανείας του σώματος εγκυμονεί κινδύνους μεταβολικής οξέωσης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με σκευάσματα δερματικής χρήσης που περιέχουν υδράργυρο ή παράγωγα αυτού. Η επαφή του φαρμάκου με εργαλεία που περιέχουν σίδηρο, άργυρο ή υδράργυρο να αποφεύγεται όπως και η κατάποση αυτού.

 

2.4.2  Κύηση και γαλουχία

Η χρήση από έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγεται, επειδή το απορροφούμενο ιώδιο μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό του πλακούντα και να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς του εμβρύου.

Κατά τη γαλουχία, η χρήση του σκευάσματος πρέπει να αποφεύγεται, επειδή το απορροφούμενο ιώδιο έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα. Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από περιορισμένη χρήση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν η αναμενόμενη ωφέλεια αντισταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις της απορρόφησης του ιωδίου στη λειτουργία του θυρεοειδούς και την ανάπτυξη του βρέφους. Πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο πρόκλησης υποθυρεοειδισμού στο νεογέννητο.

 

2.4.3  Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων

Καμία γνωστή.

 

2.4.4  Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα

Καμία γνωστή.

 

2.5     Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Η απορρόφηση ιωδίου μπορεί να επηρεάσει τις εργαστηριακές εξετάσεις της λειτουργίας του θυρεοειδή. Η επιμόλυνση με ιωδιούχο ποβιδόνη κατά τον εργαστηριακό προσδιορισμό αίματος στα κόπρανα ή στα ούρα μπορεί να παραγάγει ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Το φάρμακο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με σίδηρο, άργυρο ή υδράργυρο. Η σύγχρονη χορήγηση με υδραργυρικά αντισηπτικά μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καυστικών ουσιών.

 

2.6     Τρόπος χορήγησης και δοσολογία

Η δόση εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Στη χειρουργική, προεγχειρητικά, καθαρίζεται αρχικώς η περιοχή επεμβάσεως με αφρίζον διάλυμα ποβιδόνης ιωδιούχου 7,5% και στη συνέχεια επαλείφεται η προς αντισηψία περιοχή με το διάλυμα 10%. Ξεπλένεται η περίσσεια διαλύματος από την εφαρμοζόμενη περιοχή αν πρόκειται να σκεπαστεί με επίδεσμο. Μετεγχειρητικά όπως και για την αντισηψία τραυμάτων και εγκαυμάτων, επαλείφεται η περιοχή του δέρματος με διάλυμα 10%. Προσοχή να μην συσσωρεύεται σε πτυχές του δέρματος.

Για την πλύση τραυμάτων, το διάλυμα αραιώνεται 1 προς 10. Στη δερματολογία επαλείφεται καλά η πάσχουσα περιοχή και αφήνεται να στεγνώσει.  Το διάλυμα ποβιδόνης ιωδιούχου 10% μόλις στεγνώσει, σχηματίζει πάνω στο δέρμα ένα προστατευτικό υμένιο και είναι δυνατόν να μην χρειασθεί επίδεση.

 

2.7     Yπερδοσολογία

Υπερβολική ποσότητα ιωδίου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας όπως βρογχοκήλη, υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Οξεία υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα μεταλλικής γεύσης στο στόμα, υπέρμετρη σιαλόρροια, κάψιμο ή πόνο στο λαιμό ή το στόμα, ερεθισμό και διόγκωση στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή λόγω πνευμονικού οιδήματος, δερματικές αντιδράσεις, γαστρεντερική διαταραχή και διάρροια, μεταβολική οξέωση, υπερνατριαιμία και εξασθένιση νεφρικής λειτουργίας.

Αντιμετώπιση: Σε περιπτώσεις σκόπιμης ή τυχαίας κατάποσης μεγάλων ποσοτήτων του ιδιοσκευάσματος, πρέπει να παρασχεθεί συμπτωματική και υποστηρικτική θεραπεία με ιδιαίτερη προσοχή στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, τη νεφρική λειτουργία και τη λειτουργία του θυρεοειδή. Συνίσταται η χορήγηση γάλακτος ή φυτικού ελαίου ή διαλύματος αμύλου ή πλύση στομάχου με διάλυμα θειοθειϊκού νατρίου 1-3%.

 

 

2.8     Ανεπιθύμητες ενέργειες

Μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις και τοπικοί ερεθισμοί. Προκαλεί χρωματισμό του δέρματος και των ρούχων που είναι προσωρινός και αφαιρείται με νερό. Σε παρατεταμένη χρήση υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί τοξική αντίδραση λόγω αθροιστικής απορρόφησης του ιωδίου.

Υπερβολική απορρόφηση ιωδίου μπορεί να προκαλέσει συστηματικά αποτελέσματα όπως μεταβολική οξέωση, υπερνατριαιμία και εξασθένηση της νεφρικής λειτουργίας.

Κατά την εφαρμογή σε εγκαύματα ενδέχεται να προκληθεί ήπιος πόνος.

Σε περίπτωση που θεωρείται ότι το φάρμακο σας προκάλεσε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια παρακαλούμε να τη γνωστοποιήσετε στο θεράποντα ιατρό σας, στο φαρμακοποιό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας, ή απευθείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Τηλ.κέντρο: 2132040000, Μεσογείων 284, 15562, Χολαργός, www.eof.gr).

 

2.9     Ημερομηνία λήξης του προϊόντος

Αναγράφεται στην εξωτερική συσκευασία. Σε περίπτωση που ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει μην το χρησιμοποιήσετε.

 

2.10   Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος

Να φυλάσσεται σε θερμοκρασία ≤25°C, σε θέση την οποία δεν βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά. Να μη χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο φιαλίδιο.

 

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

•    Το φάρμακο αυτό σας το έγραψε ο ιατρός σας μόνο για το συγκεκριμένο ιατρικό σας πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να το δίνετε σε άλλα άτομα ή να το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη πάθηση, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί τον ιατρό σας.

•    Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο ενημερώστε τον ιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

•    Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεστε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα μη διστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από τον ιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

•    Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές το φάρμακο που σας χορηγήθηκε θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.

•    Για την ασφάλεια και την υγεία σας είναι απαραίτητο να διαβάσετε με προσοχή     κάθε πληροφορία που αφορά το φάρμακο που σας χορηγήθηκε.

•    Να μη διατηρείτε τα φάρμακα σε ερμάρια του λουτρού, διότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αλλοιώσουν το φάρμακο και να το καταστήσουν επιβλαβές για τη υγεία σας.

•    Μην κρατάτε φάρμακα που δεν τα χρειάζεστε πλέον ή που ήδη έχουν λήξει.

•    Για μεγαλύτερη ασφάλεια κρατάτε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά.

 

4. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.