Search form

Αναλγητική Κρέμα

Αναλγητική Κρέμα

ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

Περιεχόμενα
1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
1.1 Ονομασία
1.2 Σύνθεση
1.3 Φαρμακοτεχνική μορφή
1.4 Περιεκτικότητα
1.5 Περιγραφή - Συσκευασία
1.6 Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία
1.7 Παρασκευαστής - Συσκευαστής

2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ
2.1 Γενικές πληροφορίες
2.2 Ενδείξεις
2.3 Αντενδείξεις
2.4 Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση
2.4.1 Γενικά
2.4.2 Κύηση και γαλουχία
2.4.3 Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων
2.4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα
2.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες
2.6 Δοσολογία και τρόπος χορήγησης
2.7 Yπερδοσολογία
2.8 Ανεπιθύμητες ενέργειες
2.9 Ημερομηνία λήξης του προϊόντος
2.10 Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

4. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

 

1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

1.1 Ονομασία

Αναλγητική κρέμα.

 

1.2 Σύνθεση

Δραστικές ουσίες: Σαλικυλικός μεθυλεστέρας και μινθόλη.

Έκδοχα: Ευγενόλη, στεατική γλυκερίνη, πολυσορβίτης 60, κητοστεατυλική αλκοόλη, sodium propylparaben, Na-EDTA, νάτριο μεταδιθειώδες, τριαιθανολαμίνη, ύδωρ απεσταγμένο.

 

1.3 Φαρμακοτεχνική μορφή

Κρέμα.

 

1.4 Περιεκτικότητα

Κάθε g κρέμας περιέχει σαλικυλικό μεθυλεστέρα 0,1g και μινθόλη 0,054g.

 

1.5 Περιγραφή - Συσκευασία

·   Η Αναλγητική κρέμα είναι χρώματος λευκού-υπόλευκου και χαρακτηριστικής οσμής.

·   Χάρτινο κουτί με σωληνάριο 50g μη λιπαρής κρέμας.

 

1.6 Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία

Αναλγητική.

 

1.7 Παρασκευαστής - Συσκευαστής

Στρατιωτικά Φαρμακευτικά Εργαστήρια της 441 ΑΒΥΥ.

 

 

2.1 Γενικές πληροφορίες

Η κρέμα οφείλει την αναλγητική της δράση στα επιμέρους δραστικά συστατικά της: Ο σαλικυλικός μεθυλεστέρας λόγω της διεγερτικής του δράσης επί των νευρώνων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα του πόνου, προκαλεί την αναστρέψιμη απευαισθητοποίησή τους, με αποτέλεσμα την αναστολή μετάδοσης του πόνου. Η μινθόλη προκαλεί υπεραιμία μέσω αγγειοδιαστολής, συνοδευόμενη από αρχική αίσθηση δροσιάς και στη συνέχεια θερμότητας, που συντελεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

2.2Ενδείξεις

Ως τοπικό αναλγητικό η κρέμα ανακουφίζει άμεσα από ήπιους πόνους που οφείλονται σε:

·   Μυϊκό σπασμό.

·   Θλάση λόγω έντονης διάτασης.

·   Κόπωση μυών μετά από υπερβολική καταπόνηση ή άσκηση.

·   Κεφαλαλγία από υπερένταση των μυών του αυχένα.

·   Κάκωση συνδέσμων.

Ενδείκνυται στην προθέρμανση πριν την άθληση, ώστε να αποφευχθούν μυϊκοί πόνοι και τραυματισμοί.

 

2.3 Αντενδείξεις

Αντενδείκνυται σε άτομα με υπερευαισθησία στα σαλικυλικά ή σε κάποιο από τα συστατικά του προϊόντος. Να μην χρησιμοποιείται σε παιδία μικρότερα των 2 ετών, ενώ πρέπει να χορηγείται κατόπιν συμβουλής από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό, σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

 

2.4 Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση

 

2.4.1 Γενικά

Η Αναλγητική κρέμα είναι μόνο για εξωτερική χρήση. Δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους του στόματος και των οφθαλμών, αλλά και με δέρμα που είναι ερεθισμένο ή έχει αμυχές. Να αποφεύγεται η συχνή επάλειψη σε εκτεταμένες επιφάνειες καθώς και η περίδεση της πάσχουσας περιοχής μετά την επάλειψη, λόγω κινδύνου συστηματικής τοξικότητας.

 

2.4.2 Κύηση και γαλουχία

Μέχρι σήμερα δεν έχουν προκύψει ενδείξεις ότι τα δραστικά συστατικά της Αναλγητικής κρέμας εμφανίζουν δυσμενείς επιδράσεις στο έμβρυο. Εντούτοις να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε το φάρμακο αν είσαστε έγκυος ιδιαίτερα κατά το πρώτο ή το τελευταίο τρίμηνο. Δεν είναι γνωστό εάν τα συστατικά της κρέμας εκκρίνονται στο γάλα.

 

2.4.3 Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων

Καμία γνωστή.

 

2.4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα

Καμία.

 

2.5      Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Εάν παίρνετε άλλα φάρμακα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε την Αναλγητική κρέμα. Εκτεταμένη και συχνή τοπική χορήγηση της κρέμας με ταυτόχρονη λήψη Βαρφαρίνης ή αλλων αντιπηκτικών-αντιθρομβωτικών φαρμάκων από το στόμα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του INR (International Normalized Ratio) με ή χωρίς αιμορραγία. Σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ), υπάρχει επίσης φαρμακοδυναμική αλληλεπίδραση με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας λόγω αντιαιμοπεταλιακής συνέργειας, καθώς και ερεθισμού στο γαστρεντερικό ή έξαρση των συμπτωμάτων του πεπτικού έλκους.

 

2.6 Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Επαλείψατε επαρκή ποσότητα Αναλγητικής κρέμας στην πάσχουσα περιοχή και κάνετε απαλές μαλάξεις ώσπου να απορροφηθεί από το δέρμα. Η επάλειψη της κρέμας μπορεί να επαναληφθεί δύο ή τρεις φορές την ημέρα, έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Μέγιστη διάρκεια χρήσης 7-10 ημέρες. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Για καλύτερα αποτελέσματα σε κουρασμένα πόδια, βάλτε τα πόδια 5 λεπτά σε ζεστό νερό, στεγνώστε τα καλά και μετά εφαρμόστε την κρέμα.

 

2.7 Yπερδοσολογία

Μην εφαρμόζεται δόσεις μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τα προτεινόμενα στο φύλλο οδηγιών που διαβάζετε.

Αν έχετε συμπτώματα δηλητηρίασης απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας ή στο Κέντρο Δηλητηριάσεων. Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777.

 

2.8 Ανεπιθύμητες ενέργειες

Πιο συχνά έχει αναφερθεί δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία μπορεί να είναι είτε αλλεργικής ή ερεθιστικής αιτιολογίας.

Σπάνια παρουσιάζονται αντιδράσεις υπερευαισθησίας που εκδηλώνονται με κνίδωση και αγγειοοίδημα σε νεαρά άτομα με ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας ή υπερευαισθησίας στα σαλικυλικά, οπότε απαιτείται διακοπή της θεραπείας.

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι το φάρμακο σας προκάλεσε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια παρακαλούμε να τη γνωστοποιήσετε στο θεράποντα ιατρό σας, ή στο φαρμακοποιό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας, ή απευθείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Μεσογείων 284, 15562, Χολαργός, www.eof.gr).

 

2.9 Ημερομηνία λήξης του προϊόντος

Αναγράφεται στην εξωτερική και εσωτερική συσκευασία. Σε περίπτωση που ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει μην το χρησιμοποιήσετε.

 

2.10 Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος

Να φυλάσσεται σε θέση την οποία δεν βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά. Να μη χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί. Φυλάσσεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 25°C.

 

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Το φάρμακο αυτό σας το έγραψε ο ιατρός σας μόνο για το συγκεκριμένο ιατρικό σας πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να το δίνετε σε άλλα άτομα ή να το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη πάθηση, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί τον ιατρό σας.

Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο ενημερώστε τον ιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεστε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα μη διστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από τον ιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές το φάρμακο που σας χορηγήθηκε θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.

Για την ασφάλεια και την υγεία σας είναι απαραίτητο να διαβάσετε με προσοχή κάθε πληροφορία που αφορά το φάρμακο που σας χορηγήθηκε.

Να μη διατηρείτε τα φάρμακα σε ερμάρια του λουτρού, διότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αλλοιώσουν το φάρμακο και να το καταστήσουν επιβλαβές για τη υγεία σας.

Μην κρατάτε φάρμακα που δεν τα χρειάζεσθε πλέον ή που ήδη έχουν λήξει.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια κρατάτε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά.

 

4. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.