Search form

Το Όπλο του ΜΧ βασιζόμενο στο ανθρώπινο δυναμικό και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων μέσων του, αποτελεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Γενικού Επιτελείου Στρατού και των ΕΔ γενικότερα, συνδράμοντας ποικιλο-τρόπως, όποτε και όπου απαιτηθεί, την Ελληνική Πολιτεία.

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν τα παρακάτω έργα:

    α.    Εκτέλεση από το 747 ΕΤΜΧ, ως κύριου επιχειρησιακού βραχίονα της ΜΟΜΚΑ, έργων κοινωνικής ωφελείας, όπως:

        (1)    H κατασκευή πεδίου προσγείωσης μικρών αεροσκαφών στην ν. Ανάφη
        (2)    Η κατασκευή και προσωρινή καθέλκυση μεταλλικής στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στη Ζάκυνθο

        (3)    Η  αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας

        (4)     Η  αρχική διάνοιξη δρομολογίων στην Ν. Κύθηρα

        (5)     Η  συντήρηση δρομολογίου στη ν. Σέριφο

    β.    Ουσιαστική είναι επίσης  η συμμετοχή προσωπικού και μέσων Μηχανικού από τις Μονάδες που υπάγονται απευθείας στο ΓΕΣ/ΔΜΧ (ΣΜΧ,      747 ΕΤΜΧ) στα σχέδια εκτάκτων αναγκών, όπου και όποτε απαιτήθηκε, με την ενεργή συνδρομή σε πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές, όπως:

(1)    Στην αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές Κινέττας, Αγίων Θεοδώρων και Μάτι Αττικής, κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

(2)    Στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών  φαινομένων σε διάφορες περιοχές όπως, της Μάνδρας, της Νέας Περάμου Αττικής, του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, του Λουτρακίου – Περαχώρας, του Ν. Καρδίτσας, Ν.Κεφαλληνίας, καθώς και του Ν. Χανίων, με την κατασκευή σε πολύ μικρό χρόνο, 2 γεφυρών τύπου Μπέλεϋ και στην περιοχή Φενεού Κορινθίας με την κατασκευή 1 γέφυρας τύπου Μπέλεϋ.

(3)    Στην αποκατάσταση των ζημιών στο Ν. Σάμου και Ν. Λάρισας κατά τον πρόσφατο σεισμό.

    γ.    Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για  τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει το ΜΧ κατά περίπτωση:

(1) Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με την κατασκευή Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων. Πλέον των ήδη ενεργών, αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες κατασκευής Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βαϊοχώρι Θεσσαλονίκης και στο Κυψελοχώρι (Λάρισα).

(2)    Στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με την περισυλλογή και εξουδετέρωση από το ΤΕΝΞ, πάσης φύσεως πυρομαχικών, που βρίσκονται, ανά την Επικράτεια και αποτελούν κατάλοιπα πολέμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η περισυλλογή και εξουδετέρωση βοβμών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή Κορδελιού Θεσσαλονίκης και στο Προεδρικό Μέγαρο. Επιπρόσθετα, το ΤΕΝΞ συνεργάζεται με Φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικές Εταιρείες για εκκαθαρίσεις Υ/Χ για την κατασκευή μεγάλων έργων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Alt

Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (Πυρκαγιές)

Alt

Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (Πλημμύρες)

Alt

Καθέλκυση Γέφυρας Μπέλλεϋ στο Φενεό Κορινθίας

Alt

Καθέλκυση Γέφυρας Μπέλλεϋ στη Ν.Ζάκυνθο

Alt

Καθέλκυση Γέφυρας Μπέλλεϋ στη Ν.Κρήτη (Πατελάρι)

Alt

Καθέλκυση Γέφυρας Μπέλλεϋ στη Ν.Κρήτη (ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ (Ποταμός Κερίτη)

Alt

Καθέλκυση Γέφυρας Μπέλλεϋ στην Εύβοια (Ρέμα ΛΑΜΑΡΗΣ)

Alt

Αρχική διάνοιξη οδού στην Ν. Σέριφο

Alt

Κατασκευή Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων

koinwniko_ergo_1
koinwniko_ergo_2
koinwniko_ergo_3
koinwniko_ergo_4
koinwniko_ergo_5
koinwniko_ergo_6