Σαν Σήμερα

01-10-331 π.Χ.

Εκστρατεία Μ. Αλεξάνδρου

Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον Δαρείο, Βασιλιά και Αρχηγό του Περσικού Στρατού. Ο Δαρείος τρέπεται σε φυγή και αρχικά σώζεται, αλλά αργότερα δολοφονείται από τον Σατράπη Βήσσο. Με την αποφασιστική αυτή νίκη ο Περσικός Στρατός διαλύεται και οι περισσότεροι σατράπες της Ασίας αναγνωρίζουν τον Αλέξανδρο ως νόμιμο Βασιλιά τους

01-10-1826

Ελληνική Επανάσταση

Φονεύεται ο Φρούραρχος της Ακρόπολης Γιάννης Γκούρας, ενώ επιτηρούσε τις εχθρικές γραμμές.

01-10-1918

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Συγκροτείται και τέταρτη Ελληνική Μοίρα της Στρατιωτικής Αεροπορίας, η 534, η οποία εγκαθίσταται στο αεροδρόμιο Λεμπέτ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του Μετώπου Ανατολικής Θράκης.

01-10-1941

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ανασυγκροτείται επίσημα η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία Μέσης Ανατολής μετά από σειρά διαβουλεύσεων με τη Βρετανική Διοίκηση.

01-10-1943

Εθνική Αντίσταση

Τμήματα της ΙΧ Μεραρχίας του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) χτυπούν τη γερμανική φρουρά στη γέφυρα της Νεάπολης. Οι Γερμανοί είχαν απώλειες έξι νεκρούς και έντεκα τραυματίες.

01-10-1956

Συγκρότηση – Λειτουργία 114 Π.Μ.

Αρχίζει να λειτουργεί η 114 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Μέχρι το τέλος του μήνα περατώνονται τα έργα υποδομής, ενώ το προσωπικό εδάφους έχει ήδη τοποθετηθεί. Τον Νοέμβριο μετασταθμεύουν στην Τανάγρα οι πρώτες πολεμικές μοίρες.