Σαν Σήμερα

28-05-1453

Βυζαντινή Περίοδος

Οι Τούρκοι του Μωάμεθ Β΄ ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές για την τελική εξόρμησή τους κατά της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι πολιορκούμενοι παρακολουθούν μεγάλη λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας μαζί με τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο. Οι υπερασπιστές έχουν αποφασίσει να αμυνθούν για τη σωτηρία της πόλης μέχρι θανάτου και μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων.

28-05-1821

Ελληνική Επανάσταση

Ο Ελληνικός Στόλος τρέπει σε φυγή οθωμανικό στόλο (ένα δίκροτο, τρεις φρεγάτες, μία κορβέτα και δύο δικάταρτα) που έπλεε πλησίον των ακτών της Μυτιλήνης. Ο Οθωμανικός Στόλος προσορμίστηκε στον Ελλήσποντο υπό την προστασία των εκεί φρουρίων.

28-05-1919

Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία

Αρχίζει από την Κωστάντζα και το Γαλάζιο Ρουμανίας ο επαναπατρισμός με ατμόπλοια του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Μεσημβρινής Ρωσίας για τη Σμύρνη Μικράς Ασίας. Το τελευταίο ελληνικό τμήμα εγκατέλειψε τη Ρουμανία στις 4 Ιουλίου 1919.

28-05-1941

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Σούδας τις νυχτερινές ώρες.

28-05-1947

Εμφύλιος Πόλεμος

Δύναμη 800 περίπου ενόπλων του Δημοκρατικού Στρατού με βαρύ οπλισμό εισβάλλει αιφνιδιαστικά στη Φλώρινα και προβαίνει σε λεηλασίες και αγριότητες. Την επομένη, καταδιώκεται από τμήματα του Εθνικού Στρατού και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πόλη με απώλειες 60 νεκρούς και τραυματίες.

28-05-1952

Επιχειρήσεις στην Κορέα

Το 13ο Σμήνος Μεταφορών (αεροσκάφη C-47 Dakota) αναλαμβάνει και την εκτέλεση τακτικών δρομολογίων επιβατών στην Κορέα (εκκένωση περιοχών), τα οποία μέχρι τότε πραγματοποιούνταν μόνο από την 21η Μοίρα Μεταφορών της Αμερικανικής Αεροπορίας.