Σαν Σήμερα

27-09-1831

Δολοφονία του Καποδίστρια

Ο Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονείται από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη στις 0635, ημέρα Κυριακή, στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Ναυπλίου, όπου πήγε για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία. Η στυγερή δολοφονία, δείγμα των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αντιθέσεων της μετεπαναστατικής εποχής, υπήρξε τραγικό γεγονός που συγκλόνισε τον ελληνικό λαό και καθυστέρησε την προσπάθεια για την οργάνωση του Κράτους.

27-09-1905

Μακεδονικός Αγώνας

Στην πλατεία «Ατ Παζάρ» του Μοναστηρίου απαγχονίζεται από τους Τούρκους, μετά από καταδίκη σε θάνατο, ο γενναίος οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Κώττας, από τη Ρούλια (Κώττα) Κορεστίων. Ο Κώττας, αν και ήταν σλαβόφωνος, είχε αδάμαστη ελληνική ψυχή και συνείδηση ενώ η προσφορά του στον αγώνα του Μακεδονικού Ελληνισμού υπήρξε σημαντική.

27-09-1918

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η XIII Μεραρχία ανακαταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή μέχρι το Σαρισαμπάν (Χρυσούπολη) και τις εκβολές του Νέστου. Η I Μεραρχία ανακαταλαμβάνει τη Ζηλιάχοβα (Νέα Ζίχνη), την Αλιστράτη, το Καλαπότι, το οχυρό Λίσσε, το Ζίρνοβο (Κάτω Νευροκόπι) και τη Δράμα, όπου και εγκαθίσταται από την 1η Οκτωβρίου 1918.

27-09-1941

Εθνική Αντίσταση

Με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας (ΚΚΕ 7η Ολομέλεια), ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) που περιλαμβάνει κόμματα, προσωπικότητες και απλά μέλη από τον ευρύτερο πολιτικό και πνευματικό κόσμο. Το ΕΑΜ εξελίσσεται σε σημαντική αντιστασιακή οργάνωση κατά την περίοδο της Κατοχής, καθώς κάλυψε τον ελληνικό χώρο.

27-09-1944

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, τέσσερα αεροσκάφη Spitfire της 336 Μοίρας Διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, που έδρευε στο αεροδρόμιο Νuοva της Ιταλίας, συνοδεύουν συμμαχικά βομβαρδιστικά στο Vis και ένα Lysander στη Banjaluka, ενώ τρία άλλα ερευνούν την οδική γραμμή Imotski – Mostar. Ένα από τα αεροσκάφη αυτά πλήττεται από αντιαεροπορικά, αλλά τελικά κατορθώνει να προσγειωθεί στο Vis.

27-09-1944

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Το 1ο Τάγμα της ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας (ΕΟΤ) επιτίθεται εναντίον της ιταλικής πόλης Bellaria και την καταλαμβάνει, ενώ την ίδια μέρα διαβαίνει τον ποταμό Ρουβικώνα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου εγκωμίασε την Ελληνική Ταξιαρχία για την αποφασιστική της ενέργεια.

27-09-1944

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Νικόλαο Σαρρή είναι το πρώτο ελληνικό πλοίο που κατέπλευσε σε ελληνικό λιμένα, στο Καψάλι των Κυθήρων, μετά από τις επιχειρήσεις της Μεσογείου, της Δωδεκανήσου και τις αποβάσεις στο Anzio και τη Νότια Γαλλία.

27-09-1947

Εμφύλιος Πόλεμος

Ισχυρή δύναμη ενόπλων του Δημοκρατικού Στρατού επιτίθεται στην Ιτέα Φωκίδας, χωρίς αποτελέσματα, μετά την ισχυρή αντίσταση που συνάντησε.

27-09-1950

Επιχειρήσεις στην Κορέα

Τμήματα της 42ης Ταξιαρχίας, της Ι και ΙΙ Μεραρχίας, συγκροτούν στη Λαμία το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας (ΕΚΣΕ). Η αποστολή του ήταν να ενταχθεί στις Δυνάμεις του ΟΗΕ, που είχαν αναλάβει να αντιμετωπίσουν την εισβολή των βορειοκορεατικών δυνάμεων κατά την 25η Ιουνίου 1950 στο έδαφος της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας. Μετά από απόφαση του ΟΗΕ για αντιμετώπιση της εισβολής, στις 29 Ιουνίου 1950, 21 κράτη-μέλη του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απέστειλαν σταδιακά μάχιμες και υγειονομικές μονάδες. Το ΕΚΣΕ συγκροτήθηκε από δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας.