Σαν Σήμερα

23-05-1453

Βυζαντινή Περίοδος

Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την πόλη με τον στρατό του, την Αυλή και τους θησαυρούς του και του προσφέρει για αντάλλαγμα την ηγεμονία της Πελοποννήσου. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ απάντησε με ένα νέο «Μολών Λαβέ».

23-05-1825

Ελληνική Επανάσταση

Ο Ελληνικός Στόλος με αρχηγούς τον Γεώργιο Σαχτούρη, τον Νικόλαο Αποστόλη και τον Γεώργιο Ανδρούτσο, καταναυμαχεί τον στόλο του Ιμπραήμ ανάμεσα στην Άνδρο και το Κάβο Ντόρο. Στη ναυμαχία αυτή οι πυρπολητές Γιάννης Ματρόζος και Λάζαρος Μουσούν πυρπόλησαν μία φρεγάτα, που είχε 66 πυροβόλα και πλήρωμα 800 άνδρες, ενώ ο πυρπολητής Μανώλης Μπούτης μία κορβέτα, που είχε 36 πυροβόλα και πλήρωμα 300 άνδρες. Οι ελληνικές απώλειες ήταν τρεις νεκροί.

23-05-1825

Ελληνική Επανάσταση

Ο Ιμπραήμ Πασάς μετά τη μάχη στο Μανιάκι επιστρέφει στο Νεόκαστρο και τη Μεθώνη. Με βάση τα ορμητήρια αυτά καταλαμβάνει μέσα σε λίγες ημέρες την Καλαμάτα και την πυρπολεί, μαζί με άλλες κωμοπόλεις της Μεσσηνίας.

23-05-1878

Γεγονότα Κύπρου

Υπογράφεται αγγλοτουρκική συνθήκη με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί στην Αγγλία την Κύπρο (κατοχή και διοίκηση, όχι κυριαρχία) έναντι αμοιβής 92.687 λιρών το χρόνο.

23-05-1919

Μικρασιατική Εκστρατεία

Ο Ελληνικός Στρατός (5ο Σύνταγμα Πεζικού) καταλαμβάνει το Αξάριο της Σμύρνης.

23-05-1941

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Εμμανουήλ Τσουδερό, εγκαταλείπουν την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο για τη συνέχιση από εκεί του αγώνα κατά του Άξονα, αφού αίτημα για εγκατάσταση τους στην Κύπρο δεν γίνεται αποδεκτό από τη Μεγάλη Βρετανία

23-05-1941

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η 5η Νεοζηλανδική Ταξιαρχία συμπτύσσεται από την περιοχή του αεροδρομίου Μάλεμε. Στην περιοχή Καστελίου Κισσάμου αποκρούεται γερμανική επίθεση από το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα.

23-05-1947

Εμφύλιος Πόλεμος

Η Πολεμική Αεροπορία επεμβαίνει επανειλημμένα υπέρ των τμημάτων του Εθνικού Στρατού στον Γράμμο με τακτικές αναγνωρίσεις και επιτυχείς προσβολές καταυλισμών και συγκεντρώσεων του Δημοκρατικού Στρατού.