ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (ΟΗΕ)
 

Ημερομηνία Υπογραφής: 26 lουνίου 1945, στο Σάν Φραντσίσκο. Άρχισε να ισχύει στις 24 Οκτ. 1945.

Συμβαλλόμενα Μέρη: Μέχρι το 1983 ήταν 83 μέλη. Σήµερα ανέρχονται σε 192 μέλη.

Σκοπός: Ιδρύει τα Ηνωµένα Έθνη, για τα οποία λειτουργεί σαν είδος Συντάγµατος.


Κυριότερα Άρθρα:

Άρθρο 2(4) : "Όλα τα κράτη-µέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση στρατιωτικής δύναµης κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας άλλου κράτους ".

Άρθρο 51 : "Τίποτε στο χάρτη αυτό δεν περιορίζει το δικαίωµα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάµυνας, όταν µια ένοπλη επίθεση λαµβάνει χώρα εναντίον µέλους των Ηνωµένων Εθνών, έως ότου το Συµβούλιο Ασφαλείας πάρει τα αναγκαία µέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας ".

Άρθρο 52 : "Τίποτε στο χάρτη δεν αποκλείει την ύπαρξη περιοχικών διευθετήσεων ή επιτροπών, που να αποβλέπουν σε ενέργειες για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας".

Άρθρο 53 : "Το Συµβούλιο Ασφαλείας θα ενεργοποιεί, όταν κρίνει απαραίτητο, τέτοιες περιοχικές διευθετήσεις ή επιτροπές, για να ενεργούν υπό την εποπτεία του. Αλλά καµία ενέργεια δεν θα γίνεται απ' αυτούς, χωρίς εξουσιοδότηση του Συµβουλίου Ασφαλείας".

Άρθρο 54 : "Το Συµβούλιο Ασφαλείας σε κάθε περίπτωση θα τηρείται ενήμερο ενεργειών που ελήφθησαν σε περιοχικές διευθετήσεις για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας ".