Αντιφλεγμονώδης αλοιφή – Νιφλουμικό οξύ

  • Home
  • /
  • Αντιφλεγμονώδης αλοιφή – Νιφλουμικό οξύ
Αντιφλεγμονώδης αλοιφή – Νιφλουμικό οξύ
28/07/2021 13:38

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΛΟΙΦΗ – ΝΙΦΛΟΥΜΙΚΟ ΟΞΥ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

Περιεχόμενα
1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
1.1 Ονομασία
1.2 Σύνθεση
1.3 Φαρμακοτεχνική μορφή
1.4 Περιεκτικότητα
1.5 Περιγραφή - Συσκευασία
1.6 Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία
1.7 Παρασκευαστής - Συσκευαστής

2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ
2.1 Γενικές πληροφορίες
2.2 Ενδείξεις
2.3 Αντενδείξεις
2.4 Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση
2.4.1 Γενικά
2.4.2 Κύηση και γαλουχία
2.4.3 Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων
2.4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα
2.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες
2.6 Δοσολογία και τρόπος χορήγησης
2.7 Yπερδοσολογία
2.8 Ανεπιθύμητες ενέργειες
2.9 Ημερομηνία λήξης του προϊόντος
2.10 Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

4. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

 

1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

1.1 Ονομασία

Αντιφλεγμονώδης αλοιφή – Νιφλουμικό οξύ.

 

1.2 Σύνθεση

Δραστικές ουσίες: Νιφλουμικό οξύ.

Έκδοχα: Κητυλική αλκοόλη, ισοπροπυλεστέρας μυριστικός, λανολίνη, νατριούχο άλας π-αμινο βενζοϊκού μεθυλεστέρα, πολυσορβίτης 60, νατριούχο άλας π-αμινο βενζοϊκού προπυλεστέρα, σορβιτόλη, τριαιθανολαμίνη, ύδωρ απεσταγμένο.

 

1.3 Φαρμακοτεχνική μορφή

Αλοιφή.

 

1.4 Περιεκτικότητα

Κάθε g αλοιφής περιέχει νιφλουμικό οξύ 30mg

 

1.5 Περιγραφή - Συσκευασία

- Η Αντιφλεγμονώδης αλοιφή – Νιφλουμικό οξύ είναι χρώματος λευκού-υπόλευκου. - Χάρτινο κουτί με σωληνάριο αλουμινίου που περιέχει 30g αλοιφής..

 

1.6 Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία

Μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες, αντιρευματικό, αναλγητικό για τοπική χρήση.

 

1.7 Παρασκευαστής - Συσκευαστής

Στρατιωτικά Φαρμακευτικά Εργαστήρια της 441 ΑΒΥΥ.

 

 

2.1 Γενικές πληροφορίες

Το νιφλουμικό οξύ είναι παράγωγο του νικοτινικού οξέος και ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Είναι πολύ δραστικό σε όλα τα στάδια της φλεγμονής και παρέχει ισχυρότατη αναλγητική, αντιρρευματική και αντιφλεγμονώδη δράση. Το νιφλουμικό οξύ θεραπεύει ταυτόχρονα φλεγμονή και οίδημα και καταπραΰνει τον πόνο.

 

2.2 Ενδείξεις

Χρησιμοποιείται τοπικά στη ρευματολογία, σε φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές παθήσεις αρθρώσεων, σε αρθριτική θυλακίτιδα και εξωαρθρικό ρευματισμό (τενοντίτιδα, τενοντοθυλακίτιδα) και σε αρθροπάθειες της σπονδυλικής στήλης. Στην τραυματολογία και ορθοπεδική σε περιπτώσεις θλάσεων, διαστρέμματος και μετατραυματικού οιδήματος.

 

2.3 Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία στο νιφλουμικό οξύ, στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή σε άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα του σκευάσματος. Η χρήση αλοιφής νιφλουμικού οξέος αντενδείκνυται στις μολυσματικές ή ερεθιστικές δερματοπάθειες, ενεργά έλκη, εκζέματα και τα ανοικτά τραύματα.

 

2.4 Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση

 

2.4.1 Γενικά

Χορηγείται με προσοχή και στις απόλυτα αναγκαίες δόσεις. Κατά τη χρήση της αλοιφής θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του ιατρού.

Το νιφλουμικό οξύ δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μάτια και το βλεννογόνο και να μην καταπίνεται. Θεραπεία μεγάλων επιφανειών του δέρματος μακράς διάρκειας δε συνίσταται σε ασθενείς που πάσχουν από πεπτικό έλκος ή κάποια αιμορραγική διάθεση. Να μη χρησιμοποιείται σε περιοχές του δέρματος με ανοικτές πληγές ή υγρήσουσες δερματοπάθειες ή επιμολυσμένες.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η βιοδιαθεσιμότητα που παρουσιάζει η αλοιφή έναντι αυτής που παρουσιάζεται όταν η ίδια δοσολογία δραστικής ουσίας χορηγείται από το στόμα, είναι της τάξης του 2,4±0,9%. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι το νιφλουμικό οξύ, κατά την τοπική εφαρμογή της αλοιφής αυτής έχει συστηματική δερματική διαπερατότητα και παρουσιάζει σημαντικές συγκεντρώσεις στους πάσχοντες ιστούς, χωρίς να προκαλεί συστηματικές αντιδράσεις.

Χρήση στα παιδιά:

Ελλείψει κλινικών μελετών σε παιδιά, συνίσταται να αποφεύγεται η χρήση του σε παιδιά κάτω των 15 ετών.

 

2.4.2 Κύηση και γαλουχία

Συνίσταται να αποφεύγεται η χορήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης και κυρίως μετά τον 6ο μήνα αυτής.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ΜΣΑΦ περνούν στο μητρικό γάλα και ως εκ τούτου, καθαρά για προληπτικούς λόγους, συνίσταται η αποφυγή της χορήγησης του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

2.4.3 Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων

Δεν προκαλεί ουδεμία επίδραση σε άτομα που οδηγούν οχήματα ή χειρίζονται μηχανές, όταν εφαρμόζεται τοπικά η αλοιφή.

 

2.4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα

Το σκεύασμα περιέχει τα συντηρητικά νατριούχο άλας π-αμινο βενζοϊκού μεθυλεστέρα και νατριούχο άλας π-αμινο βενζοϊκού προπυλεστέρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις καθώς και την κητυλική αλκοόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει τοπικές δερματικές αντιδράσεις.

 

2.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες αλληλεπιδράσεις. Συνίσταται να αποφεύγεται η χορήγηση του, συγχρόνως με άλλα φάρμακα τοπικής εφαρμογής.

 

2.6 Τρόπος χορήγησης και δοσολογία

Σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Γενικά συνιστάται επάλειψη της περιοχής της φλεγμονής, 3 φορές την ημέρα με ελαφρά και παρατεταμένη εντριβή, μέχρι να απορροφηθεί τελείως η αλοιφή.

 

2.7 Yπερδοσολογία

Μην εφαρμόζετε δόσεις μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τα προτεινόμενα στο φύλλο οδηγιών που διαβάζετε. Σε περίπτωση εφαρμογής πολύ μεγαλύτερης δόσης σε εκτεταμένη περιοχή, συνίσταται καλή πλύση της περιοχής με άφθονο νερό.

Αν έχετε συμπτώματα δηλητηρίασης απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας ή στο Κέντρο Δηλητηριάσεων. Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777.

 

 

2.8 Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνησμός, τοπικό ερύθημα, έκζεμα εξ επαφής και βρογχοσπασμός, ενώ πιο σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αισθήματος καύσου και ξηρότητας δέρματος.

Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος δερματικής ευαισθητοποίησης (κνησμός, εξάνθημα) ή φωτοευαισθησίας.

Σε περίπτωση που θεωρείται ότι το φάρμακο σας προκάλεσε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια παρακαλούμε να τη γνωστοποιήσετε στο θεράποντα ιατρό σας, στο φαρμακοποιό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας, ή απευθείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Τηλ.κέντρο: 2132040000, Μεσογείων 284, 15562, Χολαργός, www.eof.gr).

 

2.9 Ημερομηνία λήξης του προϊόντος

Αναγράφεται στην εξωτερική συσκευασία. Σε περίπτωση που ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει μην το χρησιμοποιήσετε.

 

2.10 Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος

Να φυλάσσεται σε θερμοκρασία ≤25°C, σε θέση την οποία δεν βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά.

 

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

• Το φάρμακο αυτό σας το έγραψε ο ιατρός σας μόνο για το συγκεκριμένο ιατρικό σας πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να το δίνετε σε άλλα άτομα ή να το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη πάθηση, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί τον ιατρό σας.

• Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο ενημερώστε τον ιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

• Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεστε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα μη διστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από τον ιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

• Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές το φάρμακο που σας χορηγήθηκε θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.

• Για την ασφάλεια και την υγεία σας είναι απαραίτητο να διαβάσετε με προσοχή κάθε πληροφορία που αφορά το φάρμακο που σας χορηγήθηκε.

• Να μη διατηρείτε τα φάρμακα σε ερμάρια του λουτρού, διότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αλλοιώσουν το φάρμακο και να το καταστήσουν επιβλαβές για τη υγεία σας.

• Μην κρατάτε φάρμακα που δεν τα χρειάζεστε πλέον ή που ήδη έχουν λήξει.

• Για μεγαλύτερη ασφάλεια κρατάτε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά.

 

4. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.