Search form

Στρατιωτικό Μουσείο Σχολής Πυροβολικού

Γενική Περιγραφή

Υπαίθριο Μουσείο

Το Υπαίθριο Μουσείο περιλαμβάνει κυρίως εκθέματα που χρησιμοποιήθηκαν τόσο από τον Ελληνικό Στρατό όσο και από αντιπάλους μας και περιήλθαν σαν λάφυρα σε εμάς κατά την διάρκεια των 193 χρόνων ιστορίας του ελληνικού Πυροβολικού.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται κυρίως πυροβόλα Πυροβολικού Μάχης αλλά και Αντιαεροπορικού (Α/Α) Πυροβολικού που θα ταξιδέψουν τον επισκέπτη στο χρόνο. Κάποια από αυτά είναι:

Το Ορειβατικό Οβιδοβόλο Schneider 75 χιλ. υποδ. 1919 (Canon de 75mm M mod.1919 Schneider) το οποίο αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του Ε.Σ. κατά τον Β’ΠΠ και πραγματικά δόξασε το Όπλο του Πυροβολικού με την αποτελεσματικότητά του.

Το Πεδινό Οβιδοβόλο 25 λιβρών - Ordnance QF 25 pdr, ένα από τα πιο πετυχημένα πυροβόλα που δημιουργήθηκαν ποτέ και χρησιμοποιήθηκε από τον Ε.Σ. στις επιχειρήσεις Μέσης Ανατολής και στην Ιταλία κατά τον Β’ΠΠ.

Το Πεδινό Πυροβόλο 75 χιλ. Υποδ.1911 - Cannone da 75/27 modello 1911, λάφυρο από τον ιταλικό στρατό, είναι το παλαιότερο έκθεμα του μουσείου και είναι το πρώτο πυροβόλο με διαχωριζόμενα σκέλη (ακτηρίδες) που δημιουργήθηκε ποτέ. Επίσης ήταν το πρώτο (και μοναδικό τελικά) με διπλό σύστημα οπισθοδρομήσεως, κατά το οποίο ο κατώτερος κύλινδρος του χαλινωτηρίου δεν ήταν προσκολλημένος στην οπισθοδρομούσα μάζα, αλλά στον κιλλίβαντα.

To Αντιαρματικό Πυροβόλο 37 χιλ. - 3,7cm Rheinmetall TAK L50 το οποίο ήταν το βασικό αντιαρματικό πυροβόλο του γερμανικού στρατού στις αρχές του Β’ΠΠ. Αρκετά αποτελεσματικό εναντίον ελαφρών αρμάτων, αλλά τελείως ακατάλληλο εναντίον μέσων και βαρέων, όπως το σοβιετικό Τ-34 και το βρετανικό Matilda. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο έκθεμα, αφού από τα 24 που χρησιμοποίησε ο Ε.Σ. κατά τη Μάχη των Οχυρών, τα περισσότερα καταστράφηκαν.

Το Πυροβόλο 75 χιλ. Krupp FK 16/1 υποδ. 1903 - 7,5 cm Krupp FK 16/1 mod.1903 το οποίο είχε κατασκευασθεί για τοποθέτηση επί οχυρών-πυροβολείων (κατά βάση παράκτιων). Πρόκειται για σχετικά σπάνιο έκθεμα και αποτελεί έργο τέχνης λόγω των μοτίβων που έχουν χαραχθεί επί του σωλήνα (φέρει χάραξη με το ολλανδικό βασιλικό οικόσημο και τη φράση Je Maintiendrai, που στα μεσαιωνικά γαλλικά σημαίνει «θα υπομείνω», το βασιλικό μονόγραμμα «W» της Βασίλισσας Βιλελμίνης (Wilhelmina), η οποία βασίλευε την περίοδο που έγινε η παραγγελία του πυροβόλου(1890-1948) και τέλος τους στίχους από τον ολλανδικό εθνικό ύμνο: «HET VADERLANDT GHETROUWE BLIJF ICK TOT IN DEN DOOT», δηλαδή «ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ»).

Τα Α/Α πυροβόλα 20 χιλ. της Breda (Ιταλία), της Rheinmetall και της Mauser (Γερμανία) και το τετράδυμο Α/Α πολυβόλο 0,50’’ Μ55 της Browning (ΗΠΑ).

Εξίσου σημαντικά εκθέματα όπως τα Ρυμουλκούμενα (Ρ/Μ) Οβιδοβόλα Μ114 Α1 των 155 χιλ. και Μ101 Α1 των 105 χιλ., και το Αντιαρματικό (Α/Τ) Πυροβόλο 6 λιβρών βρίσκονται κατά μήκος του δρομολογίου προς τον Ιερό Ναό της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, Προστάτιδας του Πυροβολικού.

Δίπλα στον Ιερό Ναό βρίσκεται το Μνημείο του Αγνώστου Πυροβο-λητή που κοσμούν 2 Α/Α Πυροβόλα Bofors 40 χιλ. και 2 Ορειβατικά Οβιδοβόλα 75 χιλ.Μ1Α1.Εκεί στέκουν επιβλητικά οι προτομές του Παύλου Μελά, του ΕμμανουήλΧατζηδάκη, του Στυλιανού Καλμπουρτζή, του Δημήτριου Κωστάκη και του Κωνσταντίνου Βερσή που με το αγέρωχο βλέμμα τους γεμάτο σιγουριά, τόλμη και αποφασιστικότητα εμπνέουν και ενθαρρύνουν τους νέους Πυροβολητές.

Στεγασμένος Χώρος του Μουσείου

Στο στεγασμένο χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορική εξέλιξη του Ελληνικού Πυροβολικού στο πέρασμα των χρόνων.

Την είσοδο κοσμούν ένα ορειβατικό Πυροβόλο Schneider 75 χιλ. και δύο Ολμοβόλα χαρακωμάτων ενώ δεσπόζει η προτομή του Αντγου Παναγιώτη Δαγκλή, ο οποίος επινόησε το λυόμενο ορειβατικό Πυροβόλο 75 χιλ. «Schneider Δαγκλής» που χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό αλλά και από στρατούς άλλων χωρών όπως της Ρωσίας, του Μαρόκου, της Σερβίας και της Βολιβία.

Στον εσωτερικό χώρο υπάρχουν επιτύμβιες στήλες με τα ονόματα των πεσόντων Αξιωματικών του Πυροβολικού οι οποίοι φονεύθηκαν στην διάρκεια των Απελευθερωτικών Αγώνων από το 1830 έως το 1974 καθώς επίσης και φωτογραφίες Ελλήνων Πυροβολητών κατά τη συμμετοχή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους κατά την διάρκεια του Α’ και Β’ ΠΠ.

Περιμετρικά της αίθουσας υπάρχουν προθήκες στις οποίες εκτίθενται στρατιωτικοί κανονισμοί ελληνικοί και ξενόγλωσσοι οι οποίοι χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα, ο εξοπλισμός του Παρατηρητή Πυροβολικού κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, χειρογραφικά όργανα του Κέντρου Διευθύνσεως Πυρός, τα πρώτα αυτοματοποιημένα Συστήματα Τακτικού και Τεχνικού Ελέγχου Πυρός «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» και «ΑΡΗΣ» καθώς και βλήματα διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.

Τέλος ο επισκέπτης σε ανάμνηση της επισκέψεώς του στο Μουσείο της Σχολής μπορεί υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών που χρονολογείται από το 1954.

Ιστορικά Στοιχεία

Ιστορικό της Σχολής:

Η Σχολή Πυροβολικού συγκροτήθηκε στο Ναύπλιο, το έτος 1828 με την ονομασία «Σχολείο Πυροβολικής». Το 1885 συστάθηκε στην Αθήνα το «Σχολείο Βολής Πυροβολικού», που λειτούργησε μέχρι το 1937. Από το 1937 μεταστάθμευσε στη Θήβα όπου και λειτούργησε μέχρι 1940. Το 1942 στη Μέση Ανατολή, συγκροτήθηκε Σχολή Πυροβολικού, που λειτούργησε μέχρι το 1944 στο Συμμαχικό Κέντρο Ισμαηλίας στην Αίγυπτο. Το 1945 μετά την λήξη του πολέμου ξανασυγκροτήθηκε η Σχολή Πυροβολικού υπαγόμενη στο Γενικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αξιωματικών με έδρα το Γουδί. Την 1η Μαΐου 1946, μεταστάθμευσε στη Νέα Πέραμο Αττικής στην οποία παραμένει μέχρι σήμερα, υπαγόμενη στο ΓΕΣ/ΔΠΒ. Αποτελεί το λίκνο του Πυροβολικού, και από τα θρανία της έχει περάσει πλήθος Αξιωματικών και Υπαξιωματικών. Το Στρατόπεδο που στρατωνίζεται η Σχολή, ονομάζεται Στρατόπεδο «Τχη (ΠΒ) Γεωργιάδη Θωμά», προς τιμή του πεσόντος, κατά την εμφύλια σύρραξη το 1948, Αξιωματικού.

Ιστορικό του Μουσείου Πυροβολικού:

Κατά την μακρόχρονη ιστορία του Ελληνικού Πυροβολικού διάφορα πυροβόλα, κυρίως λάφυρα πολέμων, συγκεντρώθηκαν στην Σχολή Πυροβολικού. Η πρώτη προσπάθεια ιδρύσεως Μουσείου γίνεται το 1946 με διευθέτηση του υπαίθριου χώρου. Έκτοτε συγκεντρώθηκαν και άλλα πυροβόλα με αποτέλεσμα από τον Ιούνιο του 1998 να ξεκινήσει μια δεύτερη προσπάθεια για δημιουργία Μουσείου Ιστορικών Πυροβόλων. Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Πυροβολικού τελέσθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 1998 με την ευκαιρία του εορτασμού της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας Προστάτιδος του Πυροβολικού.

Εύρεση στον χάρτη

Φωτογραφικό Υλικό

Βίντεο

Στρατιωτικό Μουσείο Σχολής Πυροβολικού

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ωράριο λειτουργίας: Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο της Σχολής Πυροβολικού τελεί υπό ανακαίνιση. Η επαναλειτουργία του θα κοινοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.

Υπεύθυνος Αξκός: Σχης (ΠΒ-ΕΥ) Χρήστος Γεωργιάδης

Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 294 ΣΤΡ/ΔΟ - «ΤΧΗ (ΠΒ) ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΘΩΜΑ»

Πόλη: Νέα Πέραμος Αττικής (Μεγάλο Πεύκο)

Τ.Κ : 19006

Τηλέφωνο: 22960 31134, 22960 31135

Ε-mail:spv-gep@army.gr